Dementsuse määramist võimaldab lihtne silmauuring

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane silm.
Punane silm. Foto: Ekraanitõmmis videost

Hiljutine uuring näitas, et rakkude hävimine võrkkestas on frontotemporaalse dementsuse (FTD) üks varajasemaid märke haiguse geneetilist riski kandvatel inimestel.

Töös uuriti FTD geneetilist muutust kandvaid inimesi ning leiti, et enne dementsusele omaseid muutusi tundeelus avaldus uuritavatel võrkkesta oluline õhenemine, võrreldes inimestega, kes vastavat geenimuutust ei omanud, vahendab ERRi teadusportaal.

Võrkkesta taandareng ilmnes mutatsiooni kandjatel enne käitumuslike sümptomite avaldumist, näidates, et võrkkesta õhenemine on FTD üks esimesi määratavaid tundemärke.

FTD patsientidel toimub aju eesmise ja oimusagara kokkutõmbumine, võrkkest on ajuga optilise närvi kaudu ühenduses ning teadlased käsitlevad seda kesknärvisüsteemi osana, milles on võimalik uurida ja jälgida neuronites toimuvaid muutusi.

Seega võib võrkkesta kasutada mudelina FTD arengu uurimiseks ning selliste inimeste jälgimisel saab võrkkesta õhenemist korreleerida haiguse progressiooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles