Lihasööjatel tekib ülekaal kergemini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihasööjatel tekib ülekaal kergemini
Lihasööjatel tekib ülekaal kergemini Foto: SCANPIX

Suurbritannias Londonis asuva Imperial College teadlaste sõnul tekib palju liha söövatel inimestel ülekaal kergemini kui neil, kes vähe või peaaegu üldse liha ei söö.

Teadlased tegid vabatahtlike katsealustega katse, kus kaks rühma said samasuguse kilokalorite määraga toitu, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet American Journal of Clinical Nutrition.

Esimese rühma menüüs oli liha, teise omas mitte.

Uurijate kinnitusel oli ülekaalu tekke ja lihasöömise vaheline seos märgata eelkõige neil, kes eelistasid punast liha ja lihakonserve.

«Tulemused näitasid, et liha söömise vähendamine võib aidata kehakaalu kontrolli all hoida,» laususid uurijad.

Uuringus osales viie aasta jooksul 100 000 meest ja 270 000 naist kümnest Euroopa riigist. See uuring oli osa suurprojektist, milles uuriti vähi tekke, toitumise ja tervisliku seisundi vahelisi seoseid.

Uuring paljastas, et kõige enam tarbivad liha taanlased, sakslased, hispaanlased ja rootslased.

Taani, Saksamaa, Hispaania ja Rootsi mehed tarbivad päevas liha umbes 300 kilokalori eest ning samade riikide naised 200 kilokalori eest.

Kõige vähem söövad liha kreeklased.

Viie aasta pikkuse jälgimisperioodi jooksul võtsid palju liha söövad mehed ja naised keskmiselt juurde pool kilogrammi aastas. Naiste kehakaalutõus oli meeste omast siiski mõnevõrra aeglasem.

Uurijad märkasid, et mida enam katsealune liha sõi, seda kergemini ülekaal tekkis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles