Läbimurre: geel vähendab HIVi nakatumist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimest korda on suuremahulistes inimkatsetes edukaks osutunud geel, mis kaitseb naisi HI-viirusega nakatumise eest.

Lõuna-Aafrika Vabariigis 900 naise peal katsetatud HI-viiruse vastast ravimit tenofiiri sisaldav tupegeel vähendas HIVi nakatumist poole võrra ja suutis vähendada viiruse edasikandumist ka sel juhul, kui naise HIV-positiivne seksuaalpartner ei kasutanud kondoomi, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator Nature Newsi.

Katsed HI-viirust hävitavat mikrobitsiidi valmistada on tehtud mitmeid ning seni on maailm kuulnud selles vallas vaid läbikukkumistest. Kliiniliste katseteni jõudnud vahendite puhul on jäänud tõhusus väikeseks või on saavutatud sootuks vastupidine efekt: nakatumine on kasvanud.

Viimase 15 aasta jooksul on suurte kliiniliste katsetusteni jõudnud 6 mikrobitsiidikandidaati, kuid nüüdne on esimene, mis sisaldab viiruse paljunemist takistavat antiretroviirusravimit.

Varem katsetatud mikrobitsiidid püüdsid takistada viiruse sisenemist rakku või siis tappa viirust ja sellega nakatunud rakke. Uut Lõuna-Aafrikas katsetatud tupegeeli toodab USAs Californias paiknev firma Gilead Sciences.

Võrreldes naistega, kes kasutasid platseebogeeli, suutis tenofiiri sisaldav geel nakatumist vähendada 39 protsenti ning geeli pidevalt tarvitavate naiste seas vähenes nakatumine 54 protsenti.

Kaks ja pool aastat kestnud katsete lõpuks oli mikrobitsiidi kasutavas rühmas 38 HIVi nakatunut, geelikaitseta rühmas oli nakkuse saanud 60 naist.

18 miljonit dollarit maksma läinud katseid rahastas osaliselt USA Rahvusvahelise Abi Agentuur USAID.

Kuid nende lootustandvate tulemuste pealt on toimiva kaitsegeelini minna veel pikk maa. Katsestrateegiat on juba tabanud kriitikanooled, näiteks on leitud, et geeli tarvitamine on keerukas: seda peab naine kasutama 12 tundi enne seksuaalvahekorda ja uuesti pärast vahekorda, kuid mitte hiljem kui 12 tunni pärast.

Geeli väljatöötamisega tegelevad teadlased ütlevad, et loodavad nüüd välja tulla tootega, mille kasutamine oleks lihtsam, kuigi katsetes osalenud naiste hulgas oli geeli tarvitamisega hättajäänuid oodatust vähem.

Geel ei jõua kasutusse kindlasti varem kui paari aasta pärast. Katsetuste tulemusi esitletakse Viinis rahvusvahelisel aidsikonverentsil ja need ilmusid ajakirjas Science.

Maailmas elab praegu hinnanguliselt 33 miljonit HIVi nakatunut. Lõuna-Aafrikas on iga kolmas 20-34-aastane naine nakatunu. Sahara kõrbest allapoole jäävates Aafrika riikides on uutest HIVi nakatunutest 60 protsenti naised, seega on eriti terav vajadus vahendite järele, mis võimaldaks nakatumisi ära hoida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles