Kümme nälga, mida on raske kontrolli all hoida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näljatunnet saab lihtsate näpunäidetega kontrollida.
Näljatunnet saab lihtsate näpunäidetega kontrollida. Foto: SCANPIX

Väljaanne Fox News toob välja kümme tüüpi nälgasid ning soovitused, kuidas neid kontrolli all hoida.

Näljatunne on omaette müsteerium. Mõnedel päevadel piirdud süües vaid sellega, mille oled taldrikule tõstnud, teistel päevadel tundub nagu kõht oleks põhjatu «must auk». Jah, eks see ole segadusttekitav. Seda põhjustab tõsiasi, et maadled ühtaegu oma näljatundega (füüsilise vajadusega süüa) ja söögiisuga (ihaga süüa). Sageli võivad need kaks segi minna – ja see võib olla suureks komistuskiviks kui tahad kaalus kaotada, juurde võtta või kaalu säilitada. Et aidata selgitada, mida sinu keha ja aju toiduga seoses sulle tegelikult öelda tahavad, peaksid oskama teha vahet erinevate näljatunnete vahel.

Tõeline näljatunne

See on kõige olulisemat tüüpi näljatunne – see ütleb sulle, millal sa pead sööma. Tõeline nälg annab sulle füüsilisi signaale nagu värisemine, madal veresuhkur, peavalu, madal energia või näiteks ka korisev kõht. Näib üllatavalt lihtne, aga liiga tihti ootame kuni käes on näljatunde tipphetk ja haarame suhupistmiseks siis misiganes silmapiirile jääb. Nii et ole parem ettevalmistatud ja hoia vahepalu kas oma kotis, kindalaekas või oma töölaual.

Televiisori-nälg

Mis sobiksi paremini «Kättemaksukontori» kõrvale kui pakitäis midagi, mida saab mõnuga mugida? Selle tobedusest saad sa võib-olla aru alles siis, kui oled juba küünarnukini krõpsukoti põhjas. Sellist isutamist nimetatakse söömisamneesiaks. Üks 2013. aastal läbi viidud uuring, mis avaldati Ameerika ajakirjas Journal of Clinical Nutrition, selgitas, et kui söömine toimub mingi muu tegevuse ajal, siis tarbib inimene tõenäolisemalt rohkem kaloreid. Enne televiisori sisselülitamist tuleks mõelda, kui näljane sa tegelikult oled. Kui vaatad telerit, siis leia endale mõni muu käeline tegevus – näiteks kudumine või heegeldamine. Lisaks tasuks reklaamipausi hetkeks teleri eest diivanilt tõusta, et pizzareklaam ebatervislikke isusid ei tekitaks.

Igavusnälg

«Mida küll teha? Nii, aga vaataks, mis on külmkapis,» ütled sa endamisi. Igavussöömine on see, mida tegelikkuses kõik inimesed teevad. Siinkohal peaks tööd tegema oma aja efektiivse kasutuse kallal ning igavushetkedel mõne parema ja suurema kasuteguriga tegevuse leidma. Näiteks – sõnasta igavus enese jaoks hoopis lõõgastusajaks. Kui sul on tarvis abi, et välja mõelda, mida selleks teha, kirjuta üles viis lihtsat moodust kuidas lõõgastuda (loe ajakirja, vii koer välja jalutama jne), viis kohta, kus tunned end rahulikult (kiiktool, vaikne tuba), või viis inimest, kellega võiksid sellisel hetkel ühendust võtta (õde, parim sõber jne). Kui igavus tülitab, vali oma nimekirjast üks tegevus, üks koht ja üks inimene – ja leia söömisele alternatiiv.

Vihasöömine

Kui vihased emotsioonid ja söömine satuvad ühte konteksti ja ajahetke, siis võibki teoks saada vihasöömine. See juhtub siis, kui sinu veresuhkuru tase teeb järsu languse, põhjustades ebaratsionaalset mõtlemist ja kergesti ärrituvust. See on asi, millega tasuks tegeleda, sest ühe uuringu kohaselt on madala veresuhkruga abielus inimesed kõige tõenäolisemalt võimelised käituma agressiivselt oma abikaasa vastu. Kui oled vihane, on parim ravi mõni kiire magus snäkk (mõni šokolaadibatoon). Siiski – oma suhte ja oma vöökoha nimel tasuks eelistada tervislikke süsivesikuid ebatervislike asemel – nagu näiteks puuvilju või täisteraküpsiseid.

Pärastlõunane nälg

Pärastlõunal hakkame me kõik mõtlema, kui hästi võiks maitsta üks magus šokolaadiküpsis või –batoon. See on nii, sest meie energia hakkab sel päeva hetkel langema. Siis saab tööpäev läbi ja nälg hakkab kergelt kohale jõudma, kuid pole veel päriselt õige aeg söömiseks. Selleks puhuks võiks lauasahtlis olla väike proteiinibatoon, mis suurema isu ja annab võimaluse õhtusöögist täit naudingut saada.

Stressinälg

Kui oleme stressis, oleme palju vähemvalivad toidu suhtes, mida suhu pistame. Sellisel eluperioodil on palju tõenäolisem, et pistad oma käe Skittles’i kotikesse, kui et sööd topsi Kreeka jogurtit. Üks näpunäide, mis võiks abiks olla: mõtle hetkeks oma tuleviku tervisealastele võitudele, mida see vahepala sulle annab. Kaotada kaks kilo või madaldada veresuhkrut. Selliste eesmärkide visualiseerimine aitab ajul probleemist üle tulla ja isusid maandada.

Päevade-eelne nälg

Sinu sihikindel soov püsida tervislikul rajal võib saada tugeva hoobi siis, kui sul on ees seismas päevad. Sel ajal võib hormoonide taseme muutuset tingituna kasvada isu toidu järele. Kasuliku näpunäitena tasuks tavapärasel toidukorral tarbida sellisel ajahetkel rohkem toitu, et vältida liigset näksimist toidukordade vahepealsetel aegadel. Sümptomid mööduvad peagi menstruatsiooni algamisega ning siis taastub ka tavapärane söögiisu.

Peas elav nälg

Sul pole ei nälga ega väsimust, aga sa tahad hirmsasti midagi süüa. See on nälg, mis seisab sinu peas ning sellisel juhul tuleks endalt küsida – mida ma tahan, et toit mulle annaks. Võimalik, et tahad viilida tööülesannetest, tahad lihtsalt pausi teha ning söömine tundub ainuke produktiivne (ja tööluusi vabandav) tegevus. Mõtle hoolikalt järele, kas tõesti ainuke lahendus on süüa?

Visuaalne nälg

Tuntud ka kui «...sest on võimalus» nälg. Sa kõnnid puhketuppa ja laual vedeleb suur kuhi küpsiseid, mis jäid lõunasest nõupidamisest üle. Miks mitte võtta üks? Lahendus on enne automaatset käeliigutust väike paus võtta. Sest automaatne toidu haaramine põhjusel «sest oli võimalus süüa» on nii tehniline, et sa ei saa sellest süües mingit naudingut. Pausi hetkel võta vastu otsus – kas süüa või vahele jätta. Kui sa ka võtad ühe neist küpsistest, siis luba enesel seda vähemalt nautida. Süütunne sunnib meid sageli sööma asju kiiremini, et neist n-ö üle saada ning seejärel tahame veel lisa, et süümõtteid vaigistada. Pea meeles – üks küpsis ei tee halba, mitme allakugistamine ja nii igapäevaselt teeb küll.

Tähistamise nälg

Väljas söömine koos sõprade ja perega mõne tähtpäeva puhul on väga tore – sünnipäeva kook, pizza ja kõik muu sinna juurde. Selles pole mitte midagi halba. Toidul on suurepärane omadus inimesi ühendada. Jama on aga siis, kui sa kõiki elulisi võite ja ka igapäevaseid kohtumisi sõpradega tähistad väljas söömisega. Selle asemel planeeri jalutuskäik läbi linna, lõbusta end window-shoppinguga. Tähista oma õe sünnipäeva pediküüriga, selle asemel, et ajada kõrist alla suur kogus toitu.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles