Vaata, millised seened ei käi alkoholiga kokku

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol ja mitmed seened ei käi kokku.
Alkohol ja mitmed seened ei käi kokku. Foto: SCANPIX

Paljud ei tule ehk selle pealegi, et mitmed seened võivad alkoholiga koos tarvitatuna põhjustada terve rida tervisehädasid.

Teatud seente alkoholiga koostarvitamisel võib tekkida antabusreaktsioon. Reaktsioon võib vallanduda isegi viie ööpäeva möödudes seente söömisest, kui nende päevade jooksul tarvitatakse alkoholi. Samuti võib reaktsiooni vallandada seente söömisele eelnenud alkoholi tarbimine.

«Üritus «Alkoholivaba september!» on väga õigel ajal,» märkis mürgistusteabekeskuse õde-konsultant Mare Oder, toonitades, et üldiselt ei käi seened ja alkohol kokku.

Mürgistuse infoliinile on sel hooajal helistanud juba üks inimene, kes on kahtlustanud, et halva enesetunde taga on just alkoholi ja seente koosmõju.

Oder leidis, et paljud kõned kindlasti nendeni ei jõuagi, sest inimene elab selle reaktsiooni iseseisvalt üle.

Sümptomid tekivad kuni veerand tundi peale reaktsiooni tekkimist ja kaovad mõne tunniga. Sümptomiteks on näiteks naha sügelemine, higistamine, peavalu, südame kloppimine, vererõhu langus, uimasus, nõrkus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine.

«Sageli ei saada oma kehva enesetunde põhjusest aru ega osata arvatagi, et selle taga selline reaktsioon võib olla,» märkis Oder.

Alkoholiga ei käi kokku järgmised seened:

  • tamme-kivipuravik
  • nuijalg-lehtrik
  • soomusmampel
  • mürklid
  • mõningad heinikulised
  • kurrel ehk sõrmkübaraseen
  • voldiline tindik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles