Kuidas kuumalaine ajal öösiti paremini magada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumal suveööl võib magada ka aias, soovitavalt siiski moskiitovõrgu all.
Kuumal suveööl võib magada ka aias, soovitavalt siiski moskiitovõrgu all. Foto: SCANPIX

Et kuumade ilmade püsimise ajal siiski öösiti magada, tuleks uinumise hõlbustamiseks kasutada kõiki meetodeid, sest katkendlik uni halvendab une kvaliteeti, kinnitas ajalehele Iltalehti une-uurija Markku Partinen.

  1. Hoia päeva ajal aknad kinni ja kardinad ees, tuuluta magamistuba hilisõhtul, mil välisõhk on jahedam. NB! Kõige paremini hoiavad magamistoa jahedana mitte paksud villased kardinad, vaid hoopis väljastpoolt akna kohale kinnitatav markiis või hõbedakarva rulood akende ees.
  2. Ribakardinad kaitsevad kuuma päikese eest paremini, kui need on kinnitatud kahe akna vahele.
  3. Vaheta tumedad kardinad heledate, kuid siiski piisavalt paksust materjalist kangaste vastu.
  4. Pane voodilinad päevaks külmutuskapi jääkambrisse või sügavkülmikusse. Eriti palaval öösel võid voodilina sisse keerata külmapatarei või mõne sügavkülmikust võetud säilituskarbi.
  5. Maga võimalikult madalal asemel või lausa põrandal. Soe õhk tõuseb ülespoole, seega on  põrandal magamistoa kõige jahedam koht. Kui võimalik, maga rõdul või terrassil ning kes ei karda putukaid-sitikaid, võib magada ka oma koduaias. Allergikud peaksid õues või rõdul magades siiski iga päev vahetama voodilinu. 
  6. Käi enne magama minekut jaheda duši all, kuid tee seda vahetult voodisse mineku eel, sest inimese keha temperatuur hakkab jahedas tõusma.
  7. Sama käib ka jääkülmade jookide kohta. Ära joo enne magamaminekut ühtegi jääkülma jooki, piirdu toasooja või äärmisel juhul jaheda joogiga.
  8. Soeta endale jahutava toimega kehakreem. Piparmündi- või eukalüptiekstrakti, või mentooli sisaldava kehakreemi kasutamine enne magamaminekut aitab uinuda, eriti palavatel õhtuel võib nahale määrida lausa sportlaste mõnd nn. külmageeli, näiteks Ice Powerit. NB! Seda tuleb kanda vaid lihastele, mitte liigestele ega näole.
  9. Väldi õhtust päevitamist või õhtusi jalutuskäike päikese käes. Päikese toimel aeglustub organismis unehormooni melatoniini tootmine, mistõttu uinumine on vaevalisem. Organism toodab melatoniini kõige rohkem ajavahemikul kella kahest neljani varahommikul.
  10. Väldi õhtuseid ja hilisõhtuseid intensiivseid treeninguid, mis tõstavad kehatemperatuuri veel mitmeteks tundideks peale treeningut ja viivad organismi stressiseisundisse. Tee rasked treeningud hommikuti või lõuna paiku, pärastlõunaseks treeninguks sobib hästi mõõdukas tempos kepikõnd või rattasõit, õhtuseks treeninguks mõõdukas tempos ujumine.
  11. Söö õigesti. Väldi liiga vürtsikaid roogi, vähenda otsustavalt suhkru tarbimist. Sama kehtib kõikide ergutavate- kofeiini, guaraanaekstrakti jms. Jookide- kohvi, energiajookide, tee kohta. Kofeiin tõstab kehatemperatuuri ja aeglustab kuumal päeval keha termoregulatsiooni. Hommikul võivad kohvi- ja teesõbrad oma lemmikjooki siiski juua, sest kuumuses mõjub kohv nõrgemini, kuna higistamise tõttu kõigub keha vedelike tasakaal suurel määral.
  12. Eriti kuumadel öödel võid laubale asetada jääkülmas vees niisutatud rätiku.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles