Pool tundi mediteerimist päevas kaitseb läbipõlemise eest

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled pidevalt stressis ja murelik, võib see varem või hiljem viia depressiooni või läbipõlemiseni, ent pool tundi mediteerimist päevas võib selle eest edukalt kaitsta. 

Nii USAs kui ka teistes riikides kogeb üle poole kooliõpetajatest stressi. Kaiser Permanente Northwesti teadlased võtsid vaatluse alla 40 kogenud õpetajat, kes olid stressi all. Neist pool võeti kontrollgrupiks, kes jätkasid oma tööd tavapärasel viisil. Teisele poolele õpetati aga transtsendentaalset meditatsiooni ning nad pidid järgneva nelja kuu jooksul mediteerima kaks korda päevas 15-20 minutit, vahendab ergo-log.com.

Enne ja pärast mediteerimisega alustamist mõõtsid teadlased katsealuste stressi ja depressiooni taset ning tõenäosust läbipõlemise tekkeks, kasutades selleks standardiseeritud küsimustikke. Tulemusena selgus, et meditatsiooniga tegelenud õpetajatel olid kõik näitajad palju paremad. 

Teadlaste sõnul näitab nende uuring, et mediteerimine aitab edukalt vähendada stressi ja läbipõlemist, mis õpetajate puhul võib omakorda mõjutada nii nende õpetamist kui ka vaimset ja füüsilist tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles