Beebikarbid on päästnud mitmekümne vastsündinu elu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna vanemad jätsid oma vastsündinuid prügikastidesse, siis pandi Läti haiglate juurde nn «beebikarbid».
Kuna vanemad jätsid oma vastsündinuid prügikastidesse, siis pandi Läti haiglate juurde nn «beebikarbid». Foto: Panther Media/Scanpix

Lätis avati 2009. aastal esimene beebikarp, kuhu ema saab jätta soovimatu ilmakodaniku, selle aja jooksul on sinna jäetud 28 last.

Beebiboksi idee sündis 2006. aastal, kui lõunanaabrite juures registreeriti 11 vastsündinu surm, kes olid jäetud prügikasti või kuskile varjatud kohta, rääkis projekti Aken Ellu juhataja Laura Zvirbule Letale. «See oli hoiatav signaal, et midagi on vaja teha, et selliseid juhtumeid vähem oleks,» lisas ta. Viimase viie aasta jooksul on kõige enam lapsi jäetud Riia beebiboksidesse – 21 imikut. Sellegi poolest on viimase seitsme aasta jooksul registreeritud seitsme vastsündinu surm. Projekti eestvedajad loodavad, et varsti saabub aeg, kus selliseid beebibokse pole enam vaja.

Läti haiglate juures asuvad beebikastid, kuhu vanem saab anonüümselt jätta oma vastsündinu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles