Naiste viljakuse kõrgperiood võib olla ka 40. eluaastates

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste viljakuse kõrgperiood võib olla ka 40. eluaastates
Naiste viljakuse kõrgperiood võib olla ka 40. eluaastates Foto: SCANPIX

Hiljuti tehtud uuring näitas, et naised võivad olla väga viljakad ka 40. eluaastates.

Briti Sheffieldi ülikooli viljakusteadlaste kinnitusel võivad naised olla viljakad märgatavalt pikema perioodi jooksul, kui siiani arvatud on, kirjutab foxnews.com.

«Viimasel ajal on üha rohkem 40. eluaastates sünnitajaid. Senini on parimaks lapsesaamise eaks naistel peetud 20. – 30. eluaastaid. Kuid see hakanud muutuma ja naiste viljakuse kõrgperiood võib olla hoopis hilisemas eas, eelkõige 40. eluaastatel,» selgitasid teadlased.

Uurija Duncan Gillespie kinnitusel näitavad mitmed märgid, et naiste fertiilne aeg on pikenenud ning see võib jätkuda ka järgnevate põlvkondade juures.

Uuringus võeti aluseks 1591 naise elulised andmed – tervislik seisund, abiellumine ja laste arv. Võrdluseks lisati samalaadsed 18. ja 19. sajandi naiste tervise ja viljakuse kohta käivad andmed.

Tulemused näitasid, et varasemal ajal olid naised tavaliselt 30. eluaastaks abielus ning naid said lapsed üsna noorena. Mida nooremana naised lapsed said, seda varem algas nende viljakuse langus.

Gillespie sõnul abielluvad tänapäeva naised võrreldes varasema ajaga märgatavalt hiljem ja ka lapsi saavad selle tõttu hiljem.

«Tundub, et tänapäevane massiline laste saamise edasilükkamine vanemasse ikka – 30. eluaastate lõppu ja 40. eluaastate algusse, pikendab naiste fertiilset perioodi. Oma osa mängib siin ka geneetika ja looduslik valik. Tundub, et pikaajaliselt viljakate naiste geenid on viimaste kümnenditega rohkem ja laiemalt edasi kandunud kui lühiajaliselt viljakate naiste geenid,» selgitas viljakusuurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles