Uus rasestumisvastane vahend meestele on tulekul

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juba 2017. aastaks lubatakse meestele uut rasestumisvastast vahendit, mis võimaldab ära unustada nii pillid kui kondoomi – Vasalgel on sisuliselt nagu ajutine vasektoomia. Ent asjatundjad pole uuest meetodist sugugi vaimustuses. 

«Sellest, et varsti tuleb meeste rasestumisvastane vahend, räägiti juba 30 aastat tagasi, kui ma olin meditsiinikooli resident. Ent seda ei juhtunud ja ma kahtlen, et see juhtub nüüd,» ütles shape.com’ile Los Angelese meeste reproduktiivmeditsiini keskuse direktor, uroloog Phillip Werthman. Vasalgel kõlab tema sõnul lihtsalt, kuid on reaalsuses väga keerukas ning ta ei näe selles järgmist suurt hitti. 

Kuidas Vasalgel töötab? Väike kogus mittehormonaalset geeli süstitakse seemnejuhasse ning ta peaks blokeerima spermatosoidide väljutamist. Kui mees on valmis lapsi saama, saab väidetavalt geeli kehast välja viia. 

Werthmani sõnul ei ole see aga sugugi nii lihtne. Seemnejuha on spagetijämedune ning selle kanali läbimõõt, kuhu geel peaks minema, on väiksem kui 1/3 millimeetrit. Nii oleks tema sõnul eriliselt keeruline leida see kanal ja süstida geel väikese nõelaga ilma operatsiooni tegemata. Tema sõnul tuleks leiutada enne protseduuri laialdast kasutuselevõttu täiesti uus süstimismeetod. 

Samuti oleks arsti sõnul võimatu kohe öelda, kas protseduur töötas, nii et mehed peaksid võib-olla ootama nädalaid või kuid, et näha, kas geel töötab. Samuti on uuringute põhjal kindlaks tehtud, et kui naise rasestumise riski ei ole, jätaks enamik mehi kondoomi kasutamata, unustades seejuures sugulisel teel edasikanduvate haiguste riski. 

Werthman kinnitas, et sellisele rasestumisvastasele vahendile on kindlasti turgu, kuid reaalsuses oleme lihtsast ja heast lahendusest veel kaugel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles