Veganitest vanemad riskivad oma laste tervisega

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna veganism kogub igal pool maailmas ja ka Šveitsis aina enam populaarsust, tuletavad sealse valitsuse ametnikud meelde, et ilma loomse toiduta riskivad vanemad oma laste tervisega.

Arvatav hulk veganeid – inimesi, kes ei loobu mitte ainuüksi lihast vaid kõigist loomset päritolu saadustest – on Šveitsis viimastel aastatel ületanud 80 000 piiri, kirjutab Šveitsi The Local.

Šveitsi veganite liidu andmeil kannavad vanemad oma toitumisharjumused üle ka lastele ja aina enam lapsi on veganid. Liidu hinnangul on see ainult tervitatav ja ühtlasi ka väga tervislik valik.

Valitsuse ametnikud seda meelt ei ole ning on uskumusel, et selline ekstreemne toitumine võib tuua kaasa vitamiini B12 puudulikkuse. Sel vitamiinil on oluline roll aju ja närvisüsteemi töös ning ka vere moodustumises.

«Veganism ei ole väikestele lastele soovitatav,» ütleb valitsuse rahvatervise ametnik oma ametlikus avalduses. «Sel võivad olla tõsised tagajärjed.»

Šveitsi ajalehe Schweitz am Sonntag uurimisel selgus, et igal aastal vajab riigis umbes tosin last ravi, kelle vanemad on otsustanud lapse loomset päritolu toitudest eemal hoida. Diagnoosiks on neil kõigil kordadel alatoitumine.

«Vanemad tahavad oma lastele parimat, kuid vahete-vahel on nad oma püüdlustes liialt idealistlikud,» ütleb Lausanne’i CHUV haigla lastearst Andrea Superti-Furga.

«Laste peal veganismi praktiseerimine viib noores organismis B12 vitamiini puudulikkuseni, mis võib tuua kaasa pöördumatuid kahjustusi närvisüsteemile,» ütleb Supert-Furga.

Kui laps sünnib, on tal kaasas n-ö vitamiinivaru aastaks. Tavaliselt saab ta seda lisaks ema piimast, ütles arst. Veganitest emadel on aga veres väga madal B12 vitamiini tase, mistõttu ei saa laps seda ka rinnapiimast piisavas koguses. See võib juba väga varajases eas tekitada lapse arengus probleeme, ütlevad spetsialistid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles