Lugeja küsib: miks ussitanud seeni ei tohi süüa?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loore Erlich seenenaäituse eksponaate korjamas.
Loore Erlich seenenaäituse eksponaate korjamas. Foto: Liis Treimann / Postimees

«Miks ei tohi ussiaukudega seeni korjata ja süüa? Lapsed küsisid mu käest ja ma ei osanudki vastata,» kirjutab vanaema.

Vastab Eesti Loodusmuuseumi seenenäituse kuraator ja botaanika osakonna juhataja Loore Ehrlich.

Iseenesest ei ole üksikust ussiaugust (ja ka ussist - lihtsalt loomne valk - suurt häda midagi). See on rohkem esteetiline küsimus. Need tasub seenest välja lõigata ja ülejäänud osa ikka ära tarbida. Aga kui seen on juba tugevasti ussitanud, võib see vihjata seenevalkude lagunemisele, mis on juba tõeliselt ohtlik. Osa mürgistusi tekibki just ülekasvanud seente (lagunevate seenevalkude) söömisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles