Ka treening võib põhjustada läbipõlemist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui pelgalt trenniminekule mõtlemine tekitab sulle stressi ja kõlab väsitavalt, võib olla tegu lihtsalt motivatsioonipuudusega. Ent kui oled muidu suur trennisõber ja ühtäkki tunned, et enam ei taha ega jaksa, võib see olla märk läbipõlemisest. 

Treeningufüsioloog ja New Yorki Soho Strengh Labi treener Albert Matheny ütles Womenshealthmag’ile, et läbipõlemise sümptomid võivad sarnaneda motivatsioonipuudusega – sa võid tunda, et ei taha spordiklubisse oma jalgagi tõstagi. Kuid lisaks sellele on teisi selgeid märke, mis viitavad kas vaimsele ja/või füüsilisele läbipõlemisele. 

Näiteks, kui oled väga palju trenni teinud, võid olla üle treeninud. Kui treenid vähem kui viiel korral nädalas ja jätad alati päeva või paar vahele, siis suure tõenäosusega ei ole sa läbi põlenud. 

Ent siin on paar mitte nii väga ilmselget märki läbipõlemisest, millele tasub tähelepanu pöörata: 

1. Kõik käib sulle kohutavalt närvidele (ehk teisisõnu – vaimne läbipõlemine) 

Spordipsühholoogi Harris Stratyneri sõnul tuleb regulaarselt spordiklubi külastavate inimeste puhul ette, et nad põlevad vaimselt läbi, kui treeningut saab ühel hetkel liiga palju ja nad tahaks selle eest hoopis põgeneda. Kui see juhtub, võivad sind hakata ärritama igasugused pisiasjad. Näiteks saad vihaseks, kui sinu tavapärane garderoobikapp on võetud. Või siis nii pea, kui sinu kõlarites hakkab mängima muusika, mõtled, et tahaksid jõusaalist kohe lahkuda. Matheny sõnul on see tingitud sellest, et ületreenimise tõttu on sinu stressi põhjustava hormooni kortisooli tase ebanormaalselt kõrge. 

Mida teha: Proovi teha oma tavapärast trenni. Kui tunned juba soojenduse ajal, et lihtsalt ei suuda jätkata, võib see anda märku sellest, et nii sinu keha kui vaim vajavad pausi. Võid proovida ka seda, kas vaheldus aitab.  Proovi uut treeningut, uusi liigutusi või isegi uut treeningparnerit. Kui miski ei aita, peaks kolmest päevast aktiivsest taastumisest aitama, et tunneksid jälle motivatsiooni trenni minna. Kui tunned ka pärast kolmepäevast pausi, et ei taha trenni minna, peaksid ilmselt leidma uue motivatsiooni – näiteks mõne uue eesmärgi, mille saavutamiseks treenima hakata. 

Kuidas probleemi kordumist ära hoida: Kindlasti aitab vaheldus treeningutes, samuti on oluline, et trenn ei saaks takistuseks sinu seltsielule. Inimesed, kes kipuvad treeningu pärast üritustest ja kohtumistest loobuma, võivad ka suurema tõenäosusega läbi põleda.

2. Sa oled stressis ja/või tunned end füüsiliselt kehvasti (füüsiline läbipõlemine)

Läbipõlemine võib mõjutada sind ka füüsilisel tasemel. See juhtub siis, kui harjud ära raske treeningu järel eritatava endorfiini ja dopamiini tasemega. Kui jätad ühel päeval treeningu vahele, tunneb keha neist hormoonidest kohe puudust. See võib põhjustada kerge depressioonitunde, mis teeb aga uuesti trenni mineku raskemaks. Sümptomiteks võib olla vähenenud seksiisu, muutused söögiisus ja unehäired. 

Kui oled treenimisega üle pingutanud, võib see tõsta ka sinu puhkeoleku pulssi. Samuti võid tunda pidevalt lihasvalu, sest ei anna oma kehale taastumiseks aega. Nii ei pruugi sa näha ka treeningu tulemusi, sest ületreenimisest tingitud väsimus ei lase sul oma maksimumvõimete piiril treenida või ka sellepärast, et kehvem uni jätab sulle vähem energiat. 

Mida teha: Kui su keha on läbi põlenud, pead kohe tegema treeningpausi. Et teha kindlaks, kui palju aega sa vajad, mõtle järele, kui piaklt oled sa teinud vähemalt viis trenni nädalas. Iga nädala kohta, mil oled nii palju treeninud, peaksid võtma ühe aktiivse taastumise päeva lisaks. Ning igas nädalas peaks tegelikult alati olema või kaks treeningpuhkuse päeva. Teisisõnu, kui oled näiteks tugevalt treeninud viimased neli nädalat, peaksid ühele-kahele taastumispäevale lisama veel neli. Ent see ei tähenda, et peaksid nüüd nädal aega ainult ühe koha peal istuma. Et lihased paremini taastuks, tuleks ennast just liigutada ja teha midagi sellist, mis paneks just valusates piirkondades vere käima. 

Kuidas probleemi kordumist ära hoida: Nii nagu ka treeningute varieerimine üldiselt, aitab ka treeningu intensiivsuse varieerimine läbipõlemist ennetada. Sest kellegi keha ei ole loodud iga päev täisvõimsusel töötama. Matheny soovitab teha intensiivset trenni kaks kuni kolm korda nädalas ja ideaalis võiks need treeningud sind eri moel proovile panna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles