Uus rinnapiimaasendaja ei sisalda piima ega sojat

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iisraellased on välja töötanud maailma esimese taimse koostisega rinnapiimaasendaja, mis vastab rahvusvahelistele toitumisnõuetele ega sisalda probleemseid koostisaineid. 

Kuni pool beebidest, kes saavad rinnapiimaasendajat, kannatavad seedehäirete, nahalööbe, hingamisprobleemide ja muude sümptomite all, mis viitavad lehmapiima talutamatusele, kirjutab israel21c.org.

Ainsaks alternatiiviks oleks seni olnud sojapiim, kuid sojal võib selles sisalduvate fütoöstrogeenide tõttu olla tugev mõju lapse hormonaalsüsteemile. 

Uue taimsel baasil toote nimega INDI (Innovative Non Dairy Infant Formula) arendasid Uriel Kesler ja Hamutal Yitzhak, kes on olnud pikka aega seotud beebitoiduga. 

«Kui ma töötasin Similaci heaks, ma nägin, et 50 protsenti emadest vahetasid pidevalt rinnapiimaasendajaid, sest nende lastel esines erinevaid sümptomeid. Arstidel polnud neile aga mitte tarka öelda,» ütles Yitzhak, kes oli ühtlasi üks esimestest, kes hakkas rääkima BPA ohtudest lutipudelite puhul. 

Kesler puutus aga probleemiga isiklikult kokku, kui tema lapselapsele ei sobinud tavaline rinnapiimaasendaja. Ta valmistas beebile joogi mandlipastast (just pastast, mitte ei kasutanud vesist mandlipiima, mida poes müüakse), mis talle meeldis ja hästi sobis. 

Nii hakkasid Kesler ja Yitzhak mandlitega eksperimenteerima. Mandlipasta üksi ei täidaks nõudmisi, mis on seatud rinnapiimaasendaja toiteväärtusele – ta ei sisalda täpselt vajalikku hulka valku, rasva, süsivesikuid ja asendamatuid rasvhappeid. Lisaks ei sobi mandlipasta õline koostis lutipudelisse. 

Kesleri sõnul proovisid nad järjepanu teisi taimseid koostisosi, kuni leidsid selle, mis koos mandlitega andis vajaliku kombinatsiooni. Mis see täpselt on, ei soovi nad praegu avalikustada. 

Õige kombinatsiooni leidmise järel kulutasid selle loojad veel üheksa kuud sellele, et valmistada sellest kergesti lahustuv pulber, millel oleks lõpptulemusena ka meeldiv maitse, tekstuur, värv ja viskoossus. 

Uus toode on juba Saksamaal tootmises, ent esialgu väikeses koguses, sest peab enne müüki tulekut läbima kliinilised katsed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles