Tervislik köögivili, mida sa ei pruugi süüa

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögiviljad.
Puu- ja köögiviljad. Foto: Panther Media/Scanpix

Kasulikest rohelistest köögiviljadest mainitakse tavaliselt kõige rohkem lehtkapsast, mida soovitatakse isegi smuutidesse lisada. Kuid on üks vähem populaarne köögivili, mis väärib tähelepanu. Ja see on tavaline kapsas! 

See soodne köögivili on väga kalorivaene, sisaldades samas suurel hulgal vähivastaseid ühendeid. Ning kui seda õigesti valmistada, võib ta olla vähemalt sama maitsev, kui mitte maitsvam, kui tema rohkem tähelepanu pälvivad sugulased, nagu näiteks Brüsseli kapsas, kirjutab Shape.com.

Tasub teada, et kapsas on kõige maitsvam siis, kui ta on veidi külma saanud – see teeb tema maitse magusamaks. California restorani Mattei’s Tavern kokk Robbie Wilson annab nõu, mida võiks kapsaga teha. 

Grilli

Jah, terve kapsapea grillimine on suurepärane mõte – kapsalehed omandavad sellisel moel magusa ja suitsuse maitse. Kui osa lehti kõrbema läheb, eemalda need. Lase kapsal jahtuda ja kasuta salatis koos pirni, õuna, sinihallitusjuustu ja sinepikastmega.

Küpseta ahjus 

Lõika kapsapea pooleks ja pane koos maitseainetega ahju, lõikepinnaga vastu ahjupanni. Küpseta 220 kraadi juures, kuni kapsas hakkab pealt kergelt kõrbema (umbes 45 minutit). Protsessi saab kiirendada, kui lisada pannile puljongit või mudu maitsvat vedelikku. Sel moel saab kapsas samal ajal ka aurude käes küpseda. 

Hauta

Kata ahjupann fooliumiga ning küpseta Hiina või Savoy kapsast koos sibula, ürtide, kuiva valge veini, kuivatatud puuviljade ja veidikese õliga. Küpseta 15 kuni 20 minutit ja nirista peale head extra virgin oliiviõli. 

Kasuta värskelt salatis

Viiluta punane kapsas ning kombineeri roheliste ubade, porgandi, rosinate ja pähklitega. Kastmena kasuta õunasiidri-õli segu koos värskete ürtidega, nagu münt, petersell või majoraan.

Või: 

Kasuta toorest viilutatud Hiina kapsast salatis, mis on inspireeritud Aasia maitsetest. Lisa maapähkleid, porgandit, münti, koriandrit ja edamame juustu, kastmeks laimimahlaga, ingveri ja seesamiõliga kalakaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles