Lugeja küsib: kuidas hambaniiti õigesti kasutada?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambad.
Hambad. Foto: Panther Media/Scanpix

«Kas iga hambavahe jaoks tuleks võtta eraldi osa niidist või tuleks seda vahepeal kuidagi puhastada? Või ei ole sel vahet? Kas igemetest võib hakata verd tulema või olen teinud midagi valesti, kui see juhtub?» uuris lugeja.

Vastab Stomatoloogiakliiniku juhataja professor Mare Saag.

Iga hambavahe jaoks ei ole tarvis võtta eraldi niiti. Hambaniiti võib jooksva vee all puhastada, et vesi peseks katu hambaniidilt maha. Samas võib niidi võtta ka alati veidi pikema ja seda hambavahede puhastamise käigus sõrme peal edasi kerida.

Kõige tähtsam on hammaste niidiga puhastamise juures, et niit jälgiks hammaste kumerusi. Piltlikult öeldes ei tohiks niit hammaste vahelt otse läbi käia, vaid sellega tuleks liikuda kord ühe hamba poole, jälgides hamba kumarust ning seejärel hambavahest teisele poole jääva hamba kumerusi. Oluline on, et niit jõuaks kindlasti hamba ja igeme vahele, et puhastada justnimelt seda ala, mida hambaharjaga pole võimalik seda puhtaks saada.

Veritsevad tavaliselt kergelt haavatavad, põletikulised igemed ning kui põletikuline igeme juurest kattu ei eemalda, siis põletik ka ei taandarene. Seega tuleks veritsevate, valulike igemete korral hambavahesid kindlasti niidiga puhastada, sest muidu võib ühel hetkel olla igeme kinnitus hambale niivõrd kahjustatud, et ige tuleb hamba küljest lahti, hävineb igeme all olev luu ja hambad hakkavad liikuma. Kui veritsus kahe nädala jooksul peale hoolikat hammaste puhastamist ei taandarene, tuleb kindlasti pöörduda hambaarsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles