Lugeja küsib: kuidas teha kindlaks, et mul on kutsehaigus?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et inimesed ise seostavad valutavat selga või kaela pigem vanuse kui töö­tingimustega, on valest tööasendist või kordu­vatest ühesugustest ­liigutustest põhjustatud kutsehaigust keeruline õigel ajal diagnoosida.
Et inimesed ise seostavad valutavat selga või kaela pigem vanuse kui töö­tingimustega, on valest tööasendist või kordu­vatest ühesugustest ­liigutustest põhjustatud kutsehaigust keeruline õigel ajal diagnoosida. Foto: www.shutterstock.com

Lugeja küsib, et kuidas tehakse kindlaks, et tegemist on kutsehaigestumisega ning kes sellist diagnoosi panna saab

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor Kerttu Sepp.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse alusel on kutsehaigus haigus, mille on põhjustanud kutsehaiguste loetelus nimetatud töökeskkonna ohutegur või töö laad. Kutsehaigus on pikaajaline tervisehäire ja selle peamine põhjustaja on tööga seotud füüsikaline, füsioloogiline, keemiline või bioloogiline ohutegur.

Ühel inimesel võib esineda ka mitu kutsehaigust. Haiguse tuvastab töötervishoiuarsti tervisekontrolli käigus. Kutsehaiguste loetelu kehtestab sotsiaalminister kutsehaigust diagnoosiv töötervishoiuarst teeb kindlaks töötaja terviseseisundi ning kogub andmed praeguste ja varasemate tööolude ja töö laadi, töötaja eelnevate tervisekontrollide otsuste, riskianalüüsi tulemuste ja töötaja tervisekaardi väljavõtte kohta. Lisaks võetakse ütlusi töötajalt, kellel on kutsehaigestumise kahtlus.

Kuna kutsehaiguse diagnoosi tuvastamine on keeruline, viiakse töötajale läbi hulk meditsiinilisi protseduure, et kindlaks määrata põhjuslik seos töötaja tervisliku seisundi ja tema töökeskkonna vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles