24 enamlevinud müüti kehahooldusest ja kosmeetikast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sada harjatõmmet päevas ei ravi juukseid, vaid muudab need hoopis kiiremini rasvasteks.
Sada harjatõmmet päevas ei ravi juukseid, vaid muudab need hoopis kiiremini rasvasteks. Foto: SCANPIX

Kas nädalas tuleb teha üks meigivaba päev? Kas igal õhtul tuleb juukseid sada korda harjata? Soome tuntud kosmetoloogid ja meikarid kummutavad ajalehes Iltalehti kõige levinumaid ilumüüte.

1. Samu kreeme jm. nahahooldustooteid ei tohi pidevalt kasutada.

Nii ja naa.

Kui kreem sobib, pole probleemi- kui üks purk või pudel otsa lõpeb, võib aga uue osta ja nii toimida vägagi pikka aega. Enamasti soovitatakse kreeme vahetada tundlikuma nahaga inimestel ja võimalike allergiariskide vähendamiseks.

2. Kuiva nahaga inimesed ei tohiks üldse nägu veega pesta.

Ei vasta tõele.

Moodne kosmetoloogia seda põhimõtet ei toeta. Kuiva nahaga inimesed peaksid vältima tugevatoimelisi pesemisvahendeid ja tugevat mehhaanilist hõõrumist. Ka vett võib näo puhastamiseks kasutada, kuid seejärel tuleks nahale kanda niisutavat ja toitvat kreemi.

3. Silmaümbruskreem põhjustab turseid.

Nii ja naa.

Kvaliteetne ja nahatüübile sobiv silmaümbruskreem ei tohiks kindlasti turseid tekitada. Turseid võib põhjustada aga kreemiga liialdamine, samuti võivad mõned kreemide komponendid allergiat tekitada. Kreemi tuleb nahale kanda väikeses koguses, eriti siis, kui kasutama hakatakse täiesti uut kreemi.

4. Tselluliidikreemidest pole mingit kasu.

Ei vasta tõele.

Tselluliidikreemide toimet ja tõhusust on tõepoolest veel vähe uuritud, kuid üks uuring on küll näidanud, et vähemalt paari kreemi kasutamine andis silmaga nähtavaid tulemusi. Tselluliidikreemi tuleks kasutada nahka sama-aegselt kergelt masseerides- nii eemalduvad jääkained kudedest paremini.

5. Näokreemi tuleb vahetada vastavalt aastaajale.

Tõsi.

Talvepakane kahjustab nahka teistmoodi kui suvine kuumus. Talvine näokreem peaks rohkem sisaldama toitvaid komponente. Suvisel päevakreemil aga peaks kindlasti olema päikesekaitsefaktor.

6. Kreemides sisalduvad aktiivained jäävad naha pinnale ja ei imendugi.

Nii ja naa.

Sellele küsimusele pole ühest vastust. Seda, kui hästi kreem nahka imendub, mõjutavad mitmed tegurid, nii kreemi põhi, aktiivainete molekulide suurus, kasutaja naha seisukord ja isegi see, milliseid aineid on kasutatud kreemi vedeldamiseks. 

7. Kreemidesse lisatud vitamiinidest pole mingit kasu.

Ei vasta tõele.

Näiteks A-, C- ja E-vitamiinid mõjutavad naha seisukorda vägagi suurel määral. Need vitamiinid võivad kreemide koostises toimida antioksüdantidena, vältides kahjulikke muutusi naha kudede rakkudes. 

8. Kui ma end ei meigi, piisab naha puhastamiseks tavalisest kraaniveest.

Vale.

Ka täiesti meikimata näole koguneb päeva lõpuks siiski nii ümbritsevast keskkonnast kui ka naha enese ainevahetusest tingitud jääkaineid. Õhtuti tuleks naha puhastamiseks kasutada mõnd õrnatoimelist puhastusvahendit. Hommikul piisab näonaha kiirest jaheda veega loputamisest.

9. Nädalas tuleks teha üks meigivaba päev, andmaks nahale aega taastuda.

Ei  vasta tõele.

Tänapäeva kvaliteetsed meigitooted  hooldavad nahka ja kaitsevad kaitsevad seda ebasoodsate keskkonnamõjude eest.

10. Puuder ummistab nahapoorid.

Ei vasta tõele.

Kvaliteetsed kompaktpuudrid on nii peene koostisega, et nahapoore ei ummista. Siiski peaksid naised, kes puudrit iga päev kasutavad, õhtuti hoolikalt nägu puhastama.

11. Pärlmutterlauvärvid ei sobi üle 40-aastastele naistele.

Ei vasta tõele.

Moodsad pärlmutter-lauvärvid ei ole enam nii teralised kui veel mõned aastad tagasi. Pigem on õrnades pastelsetes toonides pärlmutterlauvärvid üle 40-aastastele naistele lausa soovitatavad, sest muudavad meigi elavamaks ja lisavad näole jumekust.

12. Jumestuskreem muudab näo tuhmiks ja elutuks.

Nii ja naa.

Kui jumestuskreemi konsistents on liiga paks, näonaha tüübile sobimatu või ei sobi naha loomuliku värvitooniga, võib tulemus tõepoolest olla ebaloomulik ja elutu.

13. Lühinägelikul prillipapal pole mõtet silmi meikida.

Ei vasta tõele.

Oskuslik jumestus muudab ka miinusklaaside kandjate silmad suuremaks ja ilmekamaks ning neid on väga hästi näha ka läbi prilliklaaside.

14. Praktiliselt märkamatu, nn. nude huulevärv sobib vaid noortele.

Ei vasta tõele.

Nude huulevärv sobib väga hästi ka keskealistele ja vanematelegi naistele. Vaid huulepliiats peaks sellise värvitooni juures olema alati huulepulgast veidi tumedam.

15. Kulmukarvade kitkumine aeglustab nende kasvu.

Vastab tõele.

Kui kulmukarvu regulaarselt kitkuda, kasvavad need tõepoolest aeglasemalt tagasi.

16. Toitekreemi ja jumestuskreemi ei tohi korraga kasutada, sest meigikreem jääb siis ebaühtlane.

Nii ja naa.

Võib tõepoolest juhtuda, et jumestuskreem ja niisutav aluskreem omavahel ei sobi ning jumestuskreem hakkab näonahale kandmise järel «murenema».

17. Palsam muudab juuksed luduks.

Ei vasta tõele.

Tuleb vaid valida oma juuksetüübiile sobiv ja kvaliteetsete toimeainetega palsam. Hea palsam ei vajuta juukseid vastu peanahka ludusse. Siiski tuleks meeles pidada, et palsamiga ei maksa liialdada ning et seda kantakse juustele kogu pikkuses, kuid mitte peanahale.

18. Sage juustepesu muudab juuksed rasvaseks.

Nii ja naa.

Juukseid võib pesta üks kord päevas, kasutades igapäevaseks pesuks mõeldud šampooni. Kui peanaha rasueritus on normaalne, ei sünni igapäevasest juuste pesemisest neile mitte midagi halba.

19. Kuumade lokitangide kasutamine kahjustab juukseid.

Nii ja naa.

Lokitangide kasutamine kahjustab tõepoolest juukseid, kui juukseid lokitada liiga kuuma rauaga ja kuumakaitse-vahendita.

20. 24 tunni jooksul peale juuste värvimist ei tohi juukseid pesta.

Ei vasta tõele.

Nii juukseid heledamaks kui tumedamaks värvides on see kartus üldiselt asjatu.

21. Juuksepikendused kahjustavad oma juukseid.

Ei vasta tõele.

Kui juuksepikendused on paigaldanud oma ala asjatundja, ei kahjusta need kuidagi oma juukseid. Siiski on väga tähtis juuksepikenduste eest regulaarselt ja õigete vahenditega hoolt kanda.

22. Juuksed koosnevad põhimõtteliselt surnud valgust ja neile ei mõju ükski hooldusvahend.

Ei vasta tõele.

Juuksed koosnevad tõepoolest umbes 80 protsendi ulatuses «surnud» biopolümeerist nimega keratiin. Samas imenduvad juuksehooldusvahendites kasutatavad toitained juuksesoomustesse ja annavad nii juustele terve väljanägemise.

23. Sada harjatõmmet päevas ravib juukseid ja annab neile läiget.

Ei vasta tõele.

Tervetele normaalsetele juustele ei tee pehme naturaalsete harjastega juukseharjaga harjamine mitte midagi halba. Nõrkadele või keemiliselt töödeldud juustele aga võib sada harjatõmmet päevas osutuda liiga rängaks katsumuseks.

24. Mida sagedamini juukseid lõigata, seda kiiremini need kasvavad ja tihedamaks muutuvad.

Ei vasta tõele.

Juuste lõikamine nende kasvu ei mõjuta. Juuksed lihtsalt tunduvad paksematena, kui õhenenud juukseotsad ära lõigata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles