Crohni tõbi ja haavandiline koliit pole enam haruldased

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haavandilisele kolliidile on iseloomulik aftide teke.
Haavandilisele kolliidile on iseloomulik aftide teke. Foto: Erakogu

Eestis on nii Crohni tõbe kui haavandilist koliiti käsitletud harvaesinevate ja haruldaste haigustena, kuid äsja avaldatud artiklid  ECCO-Epicom uuringu tulemustega kõigutavad senist arusaama.

ECCO-Epicom kohort on Euroopa ühtsetel kriteeriumitel põhinev põletikulise soolehaiguse 1515 patsiendi andmekogu 14 Lääne-Euroopa riigist ja 8 Ida-Euroopa riigist, vahendab Meditsiiniuudised.

Üheks Ida-Euroopa riigiks selles uuringus oli ka Eesti, kus Tartu Ülikooli Kliinikumi gastroenteroloogid kaasasid Tartu, Jõgeva, Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakonna haavandilise koliidi ja Crohni tõve esmashaigusjuhud.

Crohni tõve haigestumus Lääne-Euroopas on 6,3 uut juhtu 100 000 elaniku kohta aastas, ja haavandilise koliidi haigestumus 9,8 juhtu. Ida-Euroopas vastavalt 3,3 Crohni tõve juhtu ja 4,6 haavandilise koliidi juhtu.

Haigestumus Eestis on haavandilise koliidi ja Crohni tõve puhul sarnane - 5,2 uut haigusjuhtu aastas 100 000 elaniku kohta. Võrreldes aastail 1993-1995 läbiviidud uurimusega on haigestumus Eestis kasvanud aga viis korda. Haavandilise koliidi ulatus diagnoosimisel ei erinenud Lääne-Euroopa ja Ida-Euroopa riikide vahel. Samuti puudus riigiti erinevus Crohni tõve lokalisatsioonis.

Crohni tõve ja haavandilise koliidi tekkepõhjused on tänapäeval teadmata. ECCO-Epicom kohordis uuriti mitmeid võimalikke tekkepõhjuseid ning erinevad keskkonnategureid. 

Keskkonnategurite analüüsil ei leitud Lääne-Euroopa ja Ida-Euroopa haigestumuse erinevuse võimalikke põhjuseid. Küll aga kinnitus haavandilise koliidi sagedasem esinemine mittesuitsetajail -  Lääne-Euroopa riikides oli haavandilise koliidi haigeist mittesuitsetajaid 91% ja Ida-Euroopa riikides 89%.

Crohni tõbi on kroonilist soole põletikku põhjustav haigus.

Haavandiline koliit on kroonilist jämesoole soole põletikku põhjustav haigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles