Kreatiin aitab magamata peaga selgelt mõelda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi teeb kreatiin ajuga umbes sama, mis ta teeb lihastega – kui treeningu puhul võimaldab see lisand teha mõne korduse võrra rohkem, aitab ta väsinud ajul selgemalt mõelda.

Psühholoogid mõõdavad inimeste võimet teostada keerulisi vaimseid protsesse RMG testiga (random movement generation test), mis tähendab, et osalejad pannakse kaheksa nupuga tahvli ette ning nad peavad neid nuppe suvalises järjekorras vajutama. Tundub lihtne, kuid see pole nii. Mida väsinum on inimene, seda kergemini hakkab ta kordama kindlat mustrit ja vajutama ühtesid ja samu nuppe, kirjutab ergo-log.com.

Briti teadlased hoidsid oma katsealuseid kõigepealt 24 tundi järjest ärkvel ning siis lasid neil teha RMG testi. Enne eksperimendi algust pidi pool katsealustest võtma nädala jooksul 5 grammi kreatiini päevas. Ülejäänud pool katsealustest sai samal ajal platseebot. Eksperimendi ajal said katsealused teha trenni ja süüa.

Kreatiin on orgaaniline hape, mille abil varustatakse keharakke, põhiliselt lihaseid adenosiintrifosfaadiga (ATP), millest omakorda toodetakse energiat. Inimorganism toodab kreatiini aminohapetest põhiliselt neerudes ja maksas.

Testid näitasid, et mida väsinumad katsealused olid, seda sagedamini vajutasid nad nuppe kindlat mustrit järgides. Kuid kreatiini- ja platseebogrupi vahel oli märgatav erinevus, mis näitas, et kreatiin aitab vähendada väsimust. Uuring näitas, et kreatiini võtnud katsealused olid energilisemad kui platseebogrupi katsealused.

Teadlased järeldasid, et kui inimene on magamata, kuid peab olema võimeline selgelt mõtlema, võib kreatiinist palju abi olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles