Kuni 30 protsenti Euroopa lastest ei söö hommikueinet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemad saaksid panna lapsi hommikueinet sööma paljuski isikliku eeskuju näidates.
Vanemad saaksid panna lapsi hommikueinet sööma paljuski isikliku eeskuju näidates. Foto: SCANPIX

Ehkki hommikueinel on lapse päevamenüüs oluline koht, jätab 10-30 protsenti Euroopa lastest, enamasti teismelised ja tüdrukud, selle vahele ning alustavad päeva tühja kõhuga, selgus Euroopa Toidu Informatsiooni Nõukogu (EUFIC) uuringust.

Samas rõhutab EUFIC, et regulaarset hommikusöögi söömist saab uuringute põhjal seostada nii keskmiselt parema toitainete omastamise kui ka parema normaalkaalus püsimisega. Eriti oluline on hommikusöögi söömine kooliealistele lastele ja noorukitele, sest hommikueinest saadav energia ja väärtuslikud toitained aitavad koolis paremini hakkama saada.

Uuringud kinnitavad, et hommikueines sisalduvatel toiduainetel ega kalorsusel polegi erilist tähtsust- oluline on vähemalt midagi enne koolitundide algust süüa. Samas näitavad uuringud, et igapäevased hommikueine sööjad toituvad ka üldiselt tervislikumalt, söövad rohkem puu- ja juurvilju ning ka liiguvad rohkem kui hommikueine vahele jätvad lapsed ja noorukid.

.Eriti oluline on hommikueine söömine laste kehamassi-indeksi seisukohalt, näitab EUFIC-i väitel verivärske 16 varasema uuringu põhjal tehtud kokkuvõte, kus vaatluse all olid kokku 59 000 Euroopa lapse ja noore andmed. Kokkuvõtte põhjal võib väita, et igahommikune hommikueine söömine aitab nii lastel kui noortel paremini püsida normaalkaalulistena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles