Uus tehnoloogia määrab inimese isikliku vitamiinivajaduse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nestlé terviseteaduse instituut töötab koostöös USA teadlastega välja uuenduslikku uurimismeetodit, mille abil saab tulevikus igale inimesele määrata just tema vajadustest lähtuva vitamiinide kombinatsiooni.

Nestlé instituudi ja Waters Corporative’i tealdaste rühm on välja töötamas uusi analüüsimeetodeid, mis võimaldavad määrata vitamiinide taset organismis verest ja uriinist senisest kiiremini ja täpsemalt. Tavalaborites teostatavad analüüsid ei ole piisavalt tundlikud, võtavad palju aega ning suudavad mõõta toitainete sisaldust piiratud hulgas molekulides.

Uus projekt võimaldab välja töötada selliseid meetodeid, mis mõõdavad väga täpselt ja kiiresti terve hulga toitainete sisaldust, eriti vitamiinide ja vitamiinidega seotud ainevahetusproduktide sisaldust. Nestlé instituudi teadlased hakkavad kasutama neid meetodeid, et selgitada välja, kuidas vitamiinirikkad toidud ja joogid inimesi mõjutavad.

Nutrimedi toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul on põhjalikumad analüüsid vajalikud. «Oleme kõik erinevad ja seda mitte ainult välimuse ja käitumise, vaid ka meie keha funktsioneerimise poolest. Seetõttu ei pruugi keskmine vitamiinide tarbimise soovitus olla piisav. Mida täpsemalt saame analüüsida vitamiinide vajadust, seda personaalsemaid soovitusi saame inimestele jagada, see aga aitab ennetada paljude haiguste tekkimist, parandada ainevahetust või kiirendada haigusest paranemist,» selgitas Holsting.

Holstingu sõnul esineb meie kliimas eestlastel kõige enam just D-vitamiini puudust, mida toiduga vajalikus hulgas ei omastata. «Samuti võib märgata B-vitamiini puudust, mis on sageli põhjustatud stressist. Vähese rohelise toortoidu tarbimise tõttu omastatakse ka vähe foolhapet,» selgitas toitumisnõustaja.

«See uurimismeetod aitab tulevikus paremini kindlaks teha erinevate elustiilide ja toitumisharjumustega inimeste vitamiinivajaduse ning määrata personaalse toitumiskava,» selgitas teadustöö olulisust projektis osalev teadlane Serge Rezzi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles