Vaata, millele kuluvad miljonid Eesti tervishoius

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leibkonnad kulutasid mullu hambaravile 60,9 miljonit eurot.
Leibkonnad kulutasid mullu hambaravile 60,9 miljonit eurot. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmetel oli mullu tervishoiu jooksevkulude maht 1,12 miljardit eurot, millest enamiku - 66,4 protsenti - moodustasid haigekassa kulutused.

Inimeste kulutused moodustasid jooksevkuludest 22,3 protsenti ja valitsuse omad 9,5 protsenti.

Haigekassa kulutas enim - 270 miljonit eurot - hospitaliseeritud patsientide ravile. Järgnesid kulutused põhilistele meditsiini ja diagnostikateenustele (152,4 miljonit) ning retseptiravimite kompensatsioonile (103,4 miljonit).

Inimeste kulutused retseptiravimitele olid kokku 61,6 miljonit, hambaravile 60,9 miljonit ning käsimüügiravimitele 40,7 miljonit eurot.

Keskvalitsus kulutas suurema osa - 28,9 miljonit eurot - patsiendi transpordile ja päästetegevusele. Sellest enamiku moodustas kiirabiteenuse finantseerimine.

Järgnesid varajase haigestumise seire programmid, millest oluline osa oli suunatud HIV-nakkuse vastu võitlemiseks, ning hospitaliseeritud patsientide õendusabi.

TAI teatel on tervisehoiukulude arvestamisel tänavu varasema System of Health Accounts (edaspidi SHA) 1.0 metoodika asemel kasutatud rahvusvahelist SHA 2011 metoodikat. Lähiaastatel võtavad sama metoodika kasutusele kõik tervishoiukulude hindamisega tegelevad riigid.

Tervise Arengu Instituut juhib tähelepanu, et hetkel andmebaasis olevad 2013. aasta andmed on esialgsed. Lisaks tuleb eelmise aasta kulude võrdlemisel varasemate aastate omadega silmas pidada, et mõningad kulude erinevused võivad olla tingitud metoodilistest uuendustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles