Millise köögivilja tarbimine parandab südame tervist?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peedist valmistatud mahl on südamele kasulik.
Peedist valmistatud mahl on südamele kasulik. Foto: Panther Media / Scanpix

Värsketest uuringutest on selgunud, et  peedimahlas sisalduvad nitraadid suurendavad vere voolu südamesse ja teistesse lihastesse ning seega võib peedimahla tarbimine parandada nii südamepuudlikkusega patsientide elukvaliteeti kui ka inimeste üleüldist sportlikku sooritusvõimet.  

Kansase osariigi ülikooli uurijate teadustööst selgus, et kõrgkoolide jalgpallimeeskonnad joovad sageli enne mängu peedimahla, sest see parandab mängijate sooritusvõimet, kirjutab newsmaxhealth.com. Meditsiiniuuringutest on selgunud, et peedimahl parandab ka südamehaigete tervist.

Teadustöö eestvedaja David Poole, kes uurib nii liikumist, anatoomiat kui ka füsioloogiat, ütles, et eelmisel aastal läbi viidud eksperimentidest selgus, et nitraadid peedimahla kontsentraadis suurendasid treeningu ajal verevoolu skeletilihastesse.

Ajakirjas Journal of Nitric Oxide, Biology and Chemistry avaldatud uurimusest selgus, et punapeedi mahl suurendab vere liikumist kiiresti liikuvatesse lihaskiududesse.

«Tasub meeles pidada, et USAs on tuhandeid südamehaigeid patsiente, kes saaksid sellest teraapiast kasu,» ütles Poole. «Isegi kui see aitab suurendada hapnikkuvarustust vaid kümne protsendi võrra, on vahe, kas inimesel tuleb liikumiseks kasutada ratastooli või saab ta hommikul ise üles tõusta ja ringi kõndinda,» lisas ta.   Pooli sõnul vähendab südamepuudulikkus organismi võimet transportida hapnikku oluliste lihasteni ning haigetel inimestele on raskem oma käsi ja jalgu liigutada.  

«Sellistele patsientidele on parim ravi ringliikumine,» ütles Poole ja lisas, et sageli võib see olla raskem kui pealnäha tundub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles