Taimsed ravimid võivad sisaldada mürgist hallitust

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Fungal Biology avaldatud uuringu kohaselt võib osa taimseid ravimeid olla saastunud mürgiste hallitustega ja seejuures tervise kahjustamiseks piisaval määral.

Pakistani Peshawari ülikooli teadlaste sõnul kasutab umbes 64 protsenti inimestest taimseid ravimeid. Uuringu autor Samina Ashiq märkis, et kuna need ravimid on looduslikud, jätab see eksliku mulje, justkui nad oleks täiesti ohutud. Tegelikult võivad taimed, millest ravimeid valmistatakse, olla saastunud ohtlikke mükotoksiine tootvate hallitustega, kirjutab Medical News Today.

Suurtes kogustes võivad need mükotoksiinid inimesele päris kahjulikud olla – neid on seostatud maksavähi, neerukahjustuse, viljakusprobleemide ja immuunsuse langusega.

Kuid hoolimata kõigist neist võimalikest terviseriskidest ei ole taimsed ravimid igal pool korralikult reguleeritud. USA toidu- ja ravimiamet (FDA) liigitab taimsed ravimid toiduainete alla, mistõttu nende testimisse, tootmisesse ja sildistamisse ei suhtuta sama rangelt kui retsepti- ja käsimüügiravimite puhul.

Ashiqi sõnul kehtib sama enamiku maailma riikide kohta, kaasa arvatud Pakistan, kus samas enamik inimesi taimseid ravimeid kasutab.

Teadlased võtsid oma uuringu raames vaatluse alal 30 laialt levinud taimset ravimit. Nad leidsid hallitust 90 protsendist proovidest ja 70 protsendi proovide puhul ületas hallituse tase lubatavat piirnormi.

Seejärel uurisid teadlased, kas nende leitud hallitus tootis ka mükotoksiine. Nad leidsid, et 31 protsenti tuvastatud  hallitustest tootis kahjulikke mükotoksiine. Neist 19 protsenti tootis alfatoksiine, mis on seotud maksavähiga ja 12 protsenti ohratoksiini, mis on kahjulik maksale ja neerudele.

Teadlaste selgitusel võivad ravimite tootmiseks kasutatavad taimed hallitusega saastuda mis tahes tootmisprotsessi faasis – nii kasvamise, korjamise, töötlemise, transportimise kui säilitamise ajal. Paljudes riikides müüakse neid taimi turgudel, kus ei järgita eriti hügieenireegleid.

***

Euroopa komisjoni andmetel on ELis inimeste tervise kaitsmiseks vaja kõikide ravimite, sealhulgas traditsiooniliste taimsete ravimite turuleviimiseks luba. Taimsete ravimite direktiiviga kasutusele võetud lihtsustatud menetlus võimaldab neid tooteid registreerida ilma ohutuskatsete ja kliiniliste uuringuteta, mille tegemine on müügiloa andmise tavapärase menetluse raames kohustuslik.

Selle asemel peab traditsioonilist taimset ravimit registreerida sooviv taotleja esitama dokumendid, mis tõendavad, et asjaomane toode ei ole konkreetsetes kasutustingimustes ohtlik. Samuti tuleb esitada tõendid, et toote kohta on olemas kinnitatud andmed, st, et seda on kasutatud ohutult vähemalt viimased 30 aastat ja neist 15 aastat ELis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles