Päike võib aidata ennetada rasvumist ja diabeeti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki nahavähi riski vältimiseks soovitatakse oma keha võimalikult palju päikese eest kaitsta, võib kokkupuude päikesevalgusega kaitsta rasvumise ja diabeedi eest.

Austraalia Perthi ülikooli teadlaste uuring avaldati ajakirjas Diabetes, kirjutab Medical News Today.

Päikese toimel toodab meie organism D-vitamiini ja selle vitamiini puudus mõjub tervisele kehvasti. Üks hiljutine uuring näitas näiteks, et D-vitamiini puudus suurendab nii üldist suremust kui vähiriski.

Möödunud aastal kirjutas Medical News Today dr Richard Welleri ja tema Edinburghi ülikooli kolleegide uuringust, mis näitas, et mõõdukal kokkupuutel päikesevalgusega on südametervisele niivõrd positiivne mõju, et see võib kaaluda üles nahavähi ohu.

Viimase uuringu puhul töötas dr Weller koos dr Gormaniga. Nad vaatlesid, kuidas kokkupuude UV-kiirtega mõjutas rasvumise ja diabeedi teket hiirtel.

Nad söötsid hiirtele sisse kõrge rasvasisaldusega toitu, et kutsuda neis esile rasvumist ja diabeeti. Seejärel puutusid hiired kokku mõõdukas koguses UV-valgusega.

Teadlaste sõnul aitas UV-kiirgus aeglustada hiirte kaalutõusu ja ära hoida diabeeti põhjustava veresuhkru taseme tõusu ja insuliiniresistentsuse teket. Seejärel selgitasid teadlased välja ka selle, et UV-kiirguse positiivne mõju ei olnud seotud mitte D-vitamiini, vaid hoopis lämmastioksiidiga, mida nahk eritab pärast päikese käes olemist.

Sellele järeldusele jõudsid teadlased pärast seda, kui proovisid ühtede hiirte peal lämmastikoksiidi sisaldavat kreemi, samas kui teised said D-vitamiini toidulisandina. Kui D-vitamiinil polnud rasvumise ja diabeedi suhtes mingit positiivset toimet, siis kreemiga kaasnesid samad muutused nagu UV-kiirguse puhul.

Teadlaste sõnul on varasemad uuringud näidanud, et päikese toimel eralduv lämmastikoksiid võib alandada ka vererõhku.

Dr Weller märkis uuringutulemusi kommenteerides, et ka epidemioloogilised uuringud on näidanud, et sageli päikese käes viibivad inimesed elavad kauem ning et ka nahavähki kartes tuleb silmas pidada, et lisaks sellele on palju muid haigusi, mis meid ohustavad.

Samas tõdesid teadlased, et nende uuringutulemustesse tuleb esialgu suhtuda ettevaatusega, kuna katsed viidi läbi hiirtega, kellel on erinevalt inimestest karvkate ning kes on ööloomad.  

Nende sõnul tuleb korraldada uuringud ka inimestega, et teha kindlaks, kuidas UV-kiirgus mõjutab rasvumise ja diabeedi teket.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles