Perearstiabile on tänavu kulunud ligi 5 miljonit eurot rohkem kui mullu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selle aasta üheksa kuu jooksul rahastas haigekassa perearstiabi ligi 62 miljoni euro eest, mida on pea 5 miljoni võrra enam kui mullu samal ajal.

Kui 2013. aasta esimese üheksa kuuga rahastati perearstiabi 57,27 miljoni euro ulatuses, siis tänavu sama ajaga 61,89 miljoni euro ulatuses. 2014. aasta esimese üheksa kuu eelarve oli seejuures 64,07 miljonit ehk siis see täideti 97 protsendi ulatuses.

Perearstide pearahale kulus seejuures 37,83,  uuringufondile 12,26, baasrahale 7,12, teise pereõe lisatasule 2,19 miljonit eurot. Ülejäänud kulutused olid seotud  perearsti nõuandetelefoni, kauguse lisatasu, tegevusfondi ja tööajavälise lisatasuga.

Tegevusfond on pereõe iseseisva vastuvõtu, teise pereõe ja e-konsultatsiooni kõrval üks viimaste aastate uuendustest perearstisüsteemis, mis on perearstide seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul väga oluline näiteks pisikirurgia ja günekoloogia teenuste rahastamiseks. Kui enne said perearstid selliseid tegevusi teha uuringufondist, millest ei piisanud, siis nüüd ongi selleks eraldi fond.

«Näiteks kui ma nahamoodustise ise ära lõikan ja selle histoloogiasse saadan, siis need kulutused saavad sealt kaetud. Uuringufond ei katnud seda ära,» selgitas Ingerainen.

Arvestades nahakasvajate suurt levikut ja seda, et eriarsti juurde saamine võib võtta palju aega, on tähtis, et patsient saaks kiiresti abi. Ingerainen kinnitas, et nahaarstid ja onkoloogid on perearste selles osas piisavalt koolitanud.

«Ei ole vahet, kas selle esmakolde võtab totaalselt ära nahaarst, perearst või muu arst – peaasi, et oleks korrektselt võetud ja jõuaks histoloogiasse. Ma olen ise ära võtnud ka mitu vähieelset seisundit – see on hästi oluline, sest kui muidu ma saadaks selle patsiendi edasi, siis ta jääks jälle ootama,» lisas perearst,

Arsti tööajaväliseid vastuvõtte osutati selle aasta üheksa kuuga 29 nimistus ning õe vastuvõtte 28 nimistus. Teine pereõde on tööd alustanud 224 nimistus, samas kui aasta tagasi samal ajal oli seda tehtud vaid 161 nimistus.

Selle aasta üheksa kuuga on haigekassa tasunud 599 e-konsultatsiooni ja visiidi eest.

Haigekassa juhi Tanel Rossi sõnul laienevad järgmisest aastast perearstide uuringufondi võimalused ning lisaks juba olemasolevale uuringufondile ja tegevusfondile on perearstidele uuest aastast ette nähtud patsientide terapeutilistele teenustele suunamiseks eraldi teraapiafond. Teraapiafondist hakatakse rahastama kliinilise psühholoogi ja logopeedi teenust, kelle juurde pääseb otse perearsti suunamisel, ilma eriarsti vahelülina kasutamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles