Ebola viirusel on ürgsed juured

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiutöötajad võitlemas Ebola-viirusega Libeerias.
Tervishoiutöötajad võitlemas Ebola-viirusega Libeerias. Foto: SCANPIX

Veel üsna hiljuti arvasid viroloogid, et verejookse ja palavikku tekitavad filoviirused – Ebola ja selle lähedane sugulane Marburgi viirus - tekkisid umbes kümme tuhat aastat tagasi. Uus uurimus nihutab ohtlike tõvestajate tekkimise kaugesse minevikku –  aega, kus tekkisid esimesed inimahvid.

USA Buffalo ülikooli teadlane Derek Taylor uuris oma kaastöölistega geene, mida viirused jätavad nakatamise ajal loomade pärilikkusainesse. Filoviirustele iseloomulikke geenijärjestusi leiti erinevate näriliste genoomist, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Üks neist esines näiteks kahe hamstriliigi ja kahe uruhiireliigi genoomis täpselt samas kohas. Seega pidi viirus nakatama kõikide hamstrite ja uruhiirte ühist eellast. Uurija sõnul kuuluvad nii Ebola kui Marburgi viirus vanasse evolutsioonilisse liini ja nende viimane ühine eellane oli olemas 16-23 miljonit aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles