Neli saladust, kuidas viiruste hooajal tervena püsida

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi imestanud selle üle, miks sina haigestud viiruste hooajal väga kergelt, samas kui nii mõnelgi sinu kolleegil ja tuttaval õnnestub alati tervena püsida?

Ehkki arstide esimene soovitus on gripivaktsiin, on selle kõrval muudki, mida saad haiguste ennetamiseks igapäevalus ette võtta, kirjutab Health.

Saa sõbraks värske õhuga

Kui õues on külm, võib tunduda esmapilgul loogiline, et siseruumides püsimine aitab haigestumist ära hoida. Kuid kontoris, kodus ja teistes siseruumides puutume me pidevalt kokku teiste inimeste pisikutega.

Värskes õhus viibimine aitab kõigist neist toas ringlevatest pisikutest põgeneda, kuid lisaks turgutab ka immuunsust.

Leia aega lõõgastumiseks

Ilmselt on sul miljon põhjust, miks aja mahavõtmine on viimane, millele praegu mõtled. Kuid aeg iseendale, aeg lõõgastumiseks peaks olema sinu prioriteet: «Stressis olek suurendab sinu vastuvõtlikkust külmetushaigustele,» ütles Ather Ali Yale-Griffini ennetusuuringute keskusest. Põhjus võib peituda pidevas stressihormoonide tootmises, mis takistavad keha võimet toota haigusega võitlemist esilekutsuvaid tsütokiine.

«Samuti jätad sa stressis olles enda suurema tõenäosusega hooletusse – ei maga piisavalt, ei söö korralikult, ei tee trenni,» lisas Ali. See nõrgestab aga omakorda immuunsust.

Puhtad käed on kõige alus

Viirushaigused levivad väga kergelt kontakti kaudu. Hoida näpud eemale oma silmadest, ninast ja suust ning ära unusta võimalikult tihti käsi pesta. Parem on seejuures kasutada vedelseepi, sest tavaline seep võib saada bakterite pesaks. Ning eelista tavalist seepi antibakteriaalsele.

Seebita käsi enne loputamist vähemalt 20 sekundit ja kuivata korralikult.

Korralik ööuni

Mõne üksiku rahutu öö puhul ei ole muretsemiseks veel põhjus, kuid pidev unepuudus võib tugevalt kahjustada immuunsüsteemi. Kuigi asjatundjate sõnul on inimeste unevajadus individuaalne, näitas 2009. aastal läbi viidud uuring, et alla seitsme tunni ööund suurendab haigestumise riski ligi kolmekordselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles