Taani koolides hakatakse õpetama lastesaamist

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopas kasutatakse järjest rohkem kunstliku viljastamise võimalust, mille põhjuseks võib olla ka meeste üha langev viljakus.
Euroopas kasutatakse järjest rohkem kunstliku viljastamise võimalust, mille põhjuseks võib olla ka meeste üha langev viljakus. Foto: SCANPIX

Taani rahvuslikud viljakusnäitajad on kestvas languses, mistõttu on hakatud koolisüsteemi juurutama seksuaalkasvatuslikku õppekava, mis ei õpeta üksnes, kuidas rasedust ennetada vaid muuhulgas julgustab noori saama lapsi «enne, kui on liiga hilja».

Kampaania käigus julgustatakse noori pereloomisega alustama enne 30ndat eluaastat, vahendab The Local.

Taani pereplaneerimise ühing (Sex & Samfun – toim.) arendab välja õppematerjalid, milles selgitatakse õpilastele, et naiste viljakus hakkab langema juba 20ndates eluaastates.

«Kui vaadata seksuaalkasvatust, mis on tänini koolides toimunud, siis enamast juurutab see õpetusi sellest, kuidas mitte rasestuda. Seega fookus on ennetamisel, rasestusvastaste ravimite võtmisel ja võimalusel teha aborti. See tähendab, et noortel puuduvad tegelikud teadmised viljakusest ja rasedusest,» ütles Sex & Samfundi kõneisik Bjarne Christensen.

Christenseni sõnul ei ole paljud noored teadlikud, et viljakus hakkab juba üsna varajases eas naiste seas langema. «Selle teadmise puudumine võib tähendada, et inimesed jõuavad ühel hetkel punkti, kus laste saamine on kas raskendatud või võimatu,» rääkis ta.

Initsiatiivi noortele viljakusest ja rasedusest varasemast teise nurga alt rääkida tervitab ka Kopenhaageni viljakuskliiniku juht Søren Ziebe.

«Praeguse hetkeni on iga inimene innukas laste tegemisega mitte kiirustama. Taanis keskmiselt alustatakse pereloomisega 30-aastaselt. Selleks ajaks on viljakusnäitajad tipphetkega võrreldes enamikel kahanenud kuni poole võrra ning aega lapsi saada jääb järjest lühemaks, mis ei pruugi võimaldada saada nii palju lapsi, kui tegelikkuses soovi oleks,» ütles Ziebe.

Keskmine vanus, mil Taanis lapsevanemaks saadakse, on 29,1 aastat. See on viis aastat vanem kui 1970. aastal. 2012. aasta riiklik sündivusnäitaja oli 1,7 last inimese kohta. Hetkel toimub kõigist Taani rasestumistest 10 protsenti viljakusravi tagajärjel. Viljakusorganisatsiooni Dansk Fertilitetsselskabi andmeil ei saa 20 protsenti Taani meestest kunagi isadeks ning 12 protsenti Taani naisi ei saa samuti lapsi või ei saa soovitud hulka lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles