Must tee ja tsitruselised alandavad munasarjavähi riski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt alandab mustas tees ja tsitruselistes leiduvate flavonoolide ja flavanoonide – flavonoidide alamliikide –  tarbimine epiteelrakulise munasarjavähi tekkeriski.

Suurbritannia East Anglea ülikooli teadlased avaldasid oma uuringu tulemused ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition, kirjutab Medical News Today.

Teadlaste sõnul puudutab munasarjavähk üle 6500 Suurbritannia naise ja 20 000 USA naise aastas. Epiteelrakuline munasarjavähk on haiguse kõige levinum vorm, mille puhul kasvaja saab alguse munasarju katvast kihist.

Teadlaste sõnul on tegemist väga surmava vähivormiga.

Et mõned varasemad uuringud on näidanud, et puu- ja köögiviljarikas toidusedel võib alandada selle vähi riski, otsustasid teadlased täpsemalt uurida flavonoidide seost selle positiivse toimega.

Nad uurisid 171 940 25-55-aastase naise toitumisharjumusi kolmekümne aasta jooksul.

Andmeid analüüsides leidsid teadlased, et vaatlusaluste peamised flavonoolide allikad olid must tee , sibulad ja õunad; peamised flavanoonide allikad aga tsitruselised (peamiselt apelsinid) ja mahlad (peamiselt apelsinimahl).

Uuringu 16.-22. aasta jooksul diagnoositi 723 vaatlusalusel munasarjavähk. Teadlaste tehtud analüüs näitas, et kõige suurema flavonoolide ja flavanoonide tarbimisega osalejate epiteelrakulise munasarjavähi risk oli madalam kui neil, kes neid vähe tarbisid.

Uuringu juhtivautor professor Aedin Cassidy märkis, et nende ühendite peamised allikad on tee, tsitruselised ja nendest valmistatud mahlad, mida on väga lihtne lisada oma toidusedelisse. «Vaid paar tassitäit musta teed iga päev oli seotud 31 protsenti väiksema riskiga.»

Tegemist oli esimese uuringuga, mis vaatles kuut peamist flavonoidi tavatoitumises ning ning hindas nende mõju munasarjavähile. Kuid hoolimata suurest valimist ja selgest tulemusest märkisid teadlased, et uuringutulemuste kinnitamiseks on vaja täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles