Ema depressioon paneb tütre varakult vananema

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Depressiivsete emade tütarde rakud vananevad kiiremini kui neil tüdrukutel, kel pole perekonnas pärilikku kurvameelsust.

USA Stanfordi ülikooli psühholoog Ian Gotlib uuris 10-14 aasta vanuseid terveid tüdrukuid, kelle ema oli põdenud depressiooni. Kontrollrühmas olid sama vanad teismelised, kelle lähisugulastel polnud kunagi haigust esinenud, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Gotlib leidis, et päriliku depressiooniriskiga tüdrukute keha tootis pingelistes olukordades rohkem stressihormooni. Lapsed olid stressialtid ja üllatuslikult olid nende kromosoomide otstes paiknevad kaitsvad telomeerid palju lühemad kui depressioonivabadest peredest pärit tüdrukutel. Uurija kinnitusel pole lastel telomeeride lühenemist eriti uuritud, kuid täiskasvanutel vastaks see erinevus kuueaastasele vanusevahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles