Lugeja küsib: kui oled vanem kui 24, siis maksa või sure maha?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

26-aastane lugeja küsib, kas tema vanuses ei pääsegi enam tasuta meestearsti juurde kontrolli.  

«Siiani, kui meestearstil käinud olen, on kõik tasuta olnud ja pole kunagi raskust olnud kontrollima minna. Nüüd ei suuda uskuda, mis toimub. Olen uurinud kõik meestearstide vastuvõtud Tallinnas läbi. Igal pool on tasuta vastuvõtt kuni 24-aastaseks saamiseni. Pärast seda on asjad ikka väga kalliks läinud – tuleb tasuda visiiditasu, mis on keskmiselt 30 eurot + iga pisikesegi testi eest, mis 10 kuni 50 eurot ühe testi kohta,» kirjutab ta.

Noormees lisab, et pidevalt ju reklaamitakse, et mehed peaksid rohkem meestearste külastama, ent kuidas seda teha, kui võimalusi on niivõrd vähe? «Perearsti saatelehega pead ootejärjekorras ootama kolm-neli kuud.Sellise ajaga võib mõne haiguse tagajärjel isegi ära surra. Järelikult Eestis käivadki asjad nii, et kui oled vanem kui 24, siis kas maksa või sure maha, kedagi ei huvita.»

Vastab haigekassa kommunikatsioonispetsialist Kertu Eensaar:

Suguhaiguste testi on võimalik teha nii perearsti kui ka mitmete eriarstide juures nagu dermatoveneroloog, günekoloog ja uroloog.  Viimasena nimetatud eriarsti külastamiseks on vajalik perearsti või eriarsti saatekiri. Ravikindlustatud inimesele maksab eriarsti visiit haigekassa lepingupartneri juures 5 eurot. Kui inimene valib tasulise arsti, tuleb tasuda ise ka uuringute ja protseduuride eest.

Kui on soov testi teha eriarsti juures, kelle juurde pääsemiseks ei ole saatekirja vaja – näiteks dermatoveneroloog ehk naha- ja suguhaiguste arst –, siis tõepoolest võivad järjekorrad olla pikad.

Soovitame tervisemure korral alati pöörduda esmalt oma perearsti poole. Perearst koos pereõega on suutelised lahendama suurema osa terviseprobleemidest. Vajadusel suunab perearst  patsiendi õigele eriarstile ning saab eriarsti juurde pääsemise protsessi kiirendada, kui tegu on kiireloomulise probleemiga.

Erinevate arstide juurde võib olla erineva pikkusega ravijärjekord, ravijärjekorrad võivad olulisel määral varieeruda ka erinevate raviasutuste vahel. Isegi, kui perearst on saatekirjale kirjutanud mõne kindla arsti või raviasutuse nime, võib alati uurida vastuvõtuaegu teistest haiglatest või teiste arstide juurde.

Kindlustatu võib minna ravile ükskõik missuguse haigekassa lepingupartneri juurde üle kogu Eesti. Lisaks suurematele haiglatele on haigekassa sõlminud ravi rahastamiseks lepinguid ka väiksemate raviasutustega. Haigekassa lepingupartnerite kontaktandmed leiab haigekassa kodulehelt. Lisateavet saab ka haigekassa infotelefonil 16363.

Noorte nõustamiskeskused

Nõustamiskeskused on mõeldud kuni 24-aastastele (kaasa arvatud) mõlemast soost noortele. Sinna võivad noored pöörduda nii individuaalselt kui ka paarinõustamisele. Keskustes pakutakse ka seksuaalhariduslikke grupitöid ning loenguid. Keskustes töötavad naistearstid, meestearstid, psühholoogid, ämmaemandad ning sotsiaaltöötajad. Teenust rahastab haigekassa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles