Eesti läheb e-sigarettide alaealistele keelustamise teed

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarett
E-sigarett Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu sotsiaalkomisjon toetas esmaspäevasel istungil seadusemuudatusi, millega keelatakse alaealistele e-sigarette tarvitada, omada, osta, müüa ja reklaamida.

Keeld kehtib ka teistele tubakatoodetega sarnastele toodetele ning nende tarvikutele.

«E-sigaretid, alternatiivsed tubakatooted ning igasugused muud tubakatoodetega sarnased uued ained ja vedelikud, mis ei pruugi nikotiini sisaldada, tuleb alaealiste jaoks keelustada. Nende mõju tervisele ei ole põhjalikult uuritud ja me ei tohi riskida noorte tervisega,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof.

Eelnõu tutvustanud tervise- ja tööminister Urmas Kruuse sõnul keelatakse ka lastel viibida suitsetamisruumis. Seaduse eesmärk on kaitsta lapsi tervistkahjustavate mõjude eest.

Sotsiaalkomisjon tõstatas e-sigarettide aktsiisiga maksustamise küsimuse. Istungil leiti, et e-sigarettide kättesaadavuse piiramiseks on järgmise sammuna vajalik muuta õigusakte, mis maksustaksid need aktsiisiga sarnaselt teiste tubakatoodetega.

Rahvastiku tervisekäitumise 2012. aasta uuringu kohaselt tarbib e-sigarette mõned korrad aastas 16–24-aastastest noormeestest 8 protsenti ja tütarlastest 7 protsenti. Huule- ja nuusktubakat tarbib mõned korrad aastas 11 protsenti selles vanusegrupis.

Võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega proovivad Eesti kooliõpilased suitsu kõige varasemas eas ehk keskmiselt 11,9-aastaselt. Samuti on Eesti Euroopa Liidu esinelikus vähemalt korra nädalas suitsetavate 13-aastaste kooliõpilaste osakaalu poolest.

Sotsiaalkomisjon otsustas saata tubakaseaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse eelnõu (753 SE) Riigikogu täiskokku esimesele lugemisele 12. novembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles