Kaalulangetusoperatsioon tõi ootamatu kasu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magus võib tekitada ülekaalu.
Magus võib tekitada ülekaalu. Foto: Panther Media/Scanpix

Uurijate sõnul vähendas kaalulangetusoperatsioon rasvunud inimestel oluliselt teist tüüpi diabeedi tekkimise riski.

Väljaandes The Lancet Diabetes & Endocrinology kirjutati, et langenud risk ei olnud seotud teiste faktorite, näiteks suitsetamise, kõrge vererõhu ja kolesterooliga, vahendas newsmaxhealth.com.

«Meie uuring näitas, et bariaatriline lõikus võib olla väga efektiivne meetod hoidmaks ära diabeeti nii rasvunud meestel kui ka naistel,» rääkis uurimuse autor Martin Gulliford väljaandele.

«Me peame mõistma, kuidas toimib kaalulangetusoperatsioon koos kehalise aktiivsuse suurendamise ja tervisliku toitumisega, et hoida ära diabeedi tekkimine,» lisas ta.

Ülekaalulistel ja rasvunud inimestel on palju kõrgem risk diabeedi tekkeks. Tõsiselt rasvunud inimestest kolmel protsendil areneb igal aastal diabeet.

Selles uuringus osales enam kui 2100 rasvunud täiskasvanut, kes olid teinud läbi lõikuse kaalu langetamiseks ning sama palju rasvanud täiskasvanuid, keda ei olnud kaalulangetuseks opereeritud.

Uurijad leidsid, et kaalulangetusoperatsiooni läbinutel tekkis diabeet 80 protsenti väiksema tõenäosusega kui neil, kes polnud operatsioonil käinud.  

Kuigi uurimistulemused aitasid uurijaid taas sammukese võrra lähemale kaaluvähendusoperatsioonide ja diabeedi seostele, vajab teema arstide sõnul veel pikemat uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles