Kurbus kestab kauem kui teised emotsioonid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed kogevad pidevalt kõikvõimalikke emotsioone, kuid tundmuste kestus on väga erinev. Ajakirjas Motivation and Emotion ilmunud uurimuse põhjal on kõige püsivam emotsioon kurbus, mis kestab nii üllatusest, hirmust kui tüdimusest kauem.

Belgia Leuveni ülikooli psühholoogid Philippe Verduyn ja Saskia Lavrijsen palusid keskkooliõpilastel meenutada hiljuti kogetud emotsioone ja hinnata, kui pikalt neid läbi elati. Samuti pidid katsealused kirjeldama, kuidas nad emotsioonidega toime tulevad, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Ligi kolmekümnest emotsioonist kõige kauem kestis kurbus. Seevastu nii häbi, üllatus, vastikus kui ärritus möödusid enamasti väga ruttu. Tuli välja, et ka sarnaste tundmuste kestus võib olla erinev. Uurimuse kohaselt püsib süütunne palju kauem kui häbi. Hirm aga kestab lühemat aega kui ärevus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles