Rinnapiima tüvirakud võivad saada imikute organismi osaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imetamine.
Imetamine. Foto: Reuters/ScanPix

Kolm aastat tagasi näitasid teadlased, et rinnapiim sisaldab tüvirakke, mille omadused sarnanevad embrüonaalsete tüvirakkudega – värske töö kohaselt võib imiku organism neid erinevate kudede ehitamise juures aktiivselt kasutada.

Lääne-Austraalia ülikoolis töötav Foteini Hassitou, kes oli ka kolme aasta taguse avastuse taga, tahtis teada, kas emalt rinnapiima kaudu saadavad rakud täidavad imikute kehas ka mingit funktsiooni või lagundatakse nad lihtsalt ära, kirjutab ERRi teadusportaal.

Katse tarbeks lõi ta geneetiliselt muundatud hiired, kelle rakud hakkasid fluoresentsvalguse all punakat valgust kiirgama. Emashiirte paaritamise järel lasti nende rinnapiimast toituda aga geneetiliselt muundamata hiirepoegadel ning tulemusena selgus, et mutanthiirtelt pärinevaid rakke leidus hiirepoegade veres, ajus, harkelundis, neerudes, maksas ja pankreases. Täiendavad uuringud kinnitasid, et tüvirakud olid diferentseerunud normipäraseid funktsioone täitvateks keharakkudeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles