Mediteerimine kaitseb vähi ja südamerabanduse vastu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahe varasema uuringu analüüs näitas, et transendentaalse meditatsiooniga tegelevad eakad inimesed elavad teistest kauem ning samuti vähendab see harrastus nende riski surra vähki või südame-veresoonkonna haigustesse.

Vaadeldud uuringud käsitlesid meditatsiooni mõju üle 55-aastaste inimeste tervisele, kirjutab ergo-log.com.

Ühes uuringus vaadeldi 80ndates eluaastates inimesi, kus üks grupp pidi mediteerima ja teine mitte. Teine uuring hõlmas eakaid mustanahalisi ameeriklasi, kellel oli kõrge vererõhk. Ka siin pandi üks rühm katsealuseid mediteerima, teisele anti aga lihtsalt terviseinfot või õpetati lõõgastustehnikat. Teadlased jälgisid katsealuseid keskmiselt kaheksa aasta jooksul, mõnel juhul koguni 19 aasta jooksul.

Nii selgus, et transendentaalne meditatsioon vähendas suremust. Eriti tugev toime oli meditatsioonil esimese kümne aasta jooksul, mil seda harrastama hakati. Meditatsioon vähendas surmariski tervelt 23 protsendi võrra. Põhjalikum andmete analüüs näitas, et see vähendas südamerabanduse riski 30 protsenti ja vähki suremise riski 50 protsenti. Teise tüübi diabeedile polnud aga meditatsioonil mingit mõju.

Küll aga alandas meditatsioon kõrge vererõhuga inimeste vererõhku samal moel, nagu seda teeksid ravimid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles