Vahetustega töö toob kaasa vaimse võimekuse languse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öötöö.
Öötöö. Foto: SCANPIX

Enam kui 3000 prantslase vaimset võimekust uurinud teadlased nendivad, et aastaid muutuvate vahetustega töötamine võib kaasa tuua nii pika- kui lühiajalise mälu halvenemise kui ka üldise info töötlemise kiiruse languse.

Enam kui kümme aastat vahetustega tööd teinute vaimne võimekus on võrreldav neist 6,5 aastat vanemate inimestega, vahendab ERRi teadusportaal.

Muutuvate vahetustega töö häirib sarnaselt ajavahestressile keha sisemise kella tööd, mis tõstab omakorda mitmete teiste terviseprobleemide esinemisriski, alates maohaavanditest, mõningatest vähivormidest ja lõpetades veresoonkonna haiguste ja metaboolse sündroomiga.

Toulouse’i ja Swansea ülikooli teadlased eesotsas Philip Tuckeriga jälgisid enam kui 3000 inimest kümne aasta vältel ning leidsid, et inimestel, kes olid töötanud muutuvate vahetustega graafiku alusel, kannatasid vaimse võimekuse erinevad aspektid kõige enam.

Enam kui kümme aastat vahetustega tööd teinute mälu ja üldist kognitiivset võimekust hindavate testide tulemus oli sarnane nende tegelikust vanusest 6,5 aasta võrra vanemate inimeste omaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles