Maa-apteekide pidamine võiks jääda edukamate apteegikettide õlule

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Apteegikorralduse eelnõu hakatakse ehitama idee ümber, et apteegiturg linnades jääks alates juunist küll vabaks, ent edukamad linnaapteekide omanikud peaksid ka maal apteeke pidama hakkama. Just sellise eelnõu kavandi on riigikogu sotsiaalkomisjoni palvel valmis kirjutanud sotsiaalministeerium.

Kavand näeb ette, et initsiatiiv maa-apteegi rajamiseks hakkaks tulevikus tulema kohalikelt omavalitsustelt. Apteegi loomist saaks nõuda vaid selline maa-omavalitsus, kelle vähemalt 2000 elanikule jääb lähim apteek kaugemale kui 30 kilomeetrit.

Seejärel valiks ravimiamet apteegi rajaja välja nende apteegikettide vahel, kes on üle 20 000 elanikuga linnades ehk Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus või Kohtla-Järvel saanud vähemalt kümme apteegiteenuse tegevusluba ning kelle tegevus on olnud kõige tulusam. Ravimiamet saaks maa-apteegi pidamise kohustuse määrata kuni viieks aastaks ja ketil tuleks apteek rajada 180 päeva jooksul.

Sotsiaalministeerium keeldus eelnõu liialt varasele staadiumile viidates põhjendamast, kuidas tagaks ettevõtjatele pandav lisakohustus maa-apteekide säilimise. Küll aga kinnitati, et muudatuse mõju on läbi arvutatud muu hulgas ravimiametiga. Kui nõue seadusesse jõuab, rakenduks see juunis kõigile apteegiturul osalejatele.

Loe edasi Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles