Kui palju pisikuid on tegelikult lennukis?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eine lennuki pardal.
Eine lennuki pardal. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Lennukiga reisimine võib olla üsna ebamugav ning arvestades, kui palju inimesi kasutab sama tualetti ja kui kiiresti võivad pisikud levida, kui keegi köhib või aevastab, siis ka üsna pisikuterikas.

Charles P. Gerba selgitab womensthealthnews.com’is, kus on lennukis kõige rohkem pisikuid ning kuidas nendega hakkama saada.

Lennufirmadel pole kindlaid puhastusnõudeid

See võib tulla üllatusena, kuid lennufirmad ei pea tõepoolest järgima mingeid kindlaid puhastusnõudeid. Igal lennufirmal on küll selle kohta oma reeglid, kuid siin pole mingit ühtset standardit.

Lennuki tualettruum võib olla kõige hullem

Gerba sõnul võib lennuki tualettruum olla kõige pisikuterohkem tualettruum, mida sa oma elu jooksul kasutad. Esiteks kasutab ühte tualettruumi lennukis keskmiselt 50 inimest. «Seal on ka ebamugav käsi pesta ning mõned inimesed ei teegi seda sel põhjusel,» rääkis Gerba. Püüa hoolimata ebamugavusest vähemalt 20 sekundit käsi pesta ning kasuta ukse avamisel pisikute vältimiseks kätekuivatuspaberit.

Ka teised pinnad on tulvil pisikutest

Gerba sõnul ei ole lennukipersonalil suure tõenäosusega kuigi palju aega, et lendude vahel näiteks klapplaudu puhastada. Kindlasti on päris mustad ka pagasiriiuli katte käepidemed, sest kõik võtavad sealt kinni ja keegi ei pruugi neid puhastada.

Ühes hiljutises uuringus leiti, et haigustekitajad jäävad lennukitesse pidama päevadeks ja isegi kuni nädalaks. Nii et mida teha? Gerba soovitab kaasas kanda väikest antiseptiku pudelit või antiseptilisi niisutatud salvrätikuid, millega teha puhtaks oma klapplaud ja käed. Samuti tuleks lennukis viibides võimalusel vältida oma näo puudutamist, sest nina ja suu kaudu on kõige kergem nakatuda, kui su kätel on pisikuid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles