Suhkrurikka dieedi eksperiment lõppes hirmutava diagnoosiga

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur.
Suhkur. Foto: SCANPIX

Austraalia näitleja ja filmitegija Damon Gameau proovis 60-päevast suhkrurikast dieeti, mille tulemused olid arvatust šokeerivamad.

Gameau eksperimendist vändati dokumentaalfilm «That Sugar Film», mis hakkab Austraalia kinodes jooksma 2015. aasta alguses, vahendab news.com.au.

Foto: Wikipedia.org

Enne eksperimenti oli näitleja igati terve ja sportlik, kuid suhkrurikaste toitude tarbimise ajal oli tema enesetunne kehv, ta oli tihti unine ja tujukas.

«Ma ei joonud karastusjooke, ei söönud šokolaadi, jäätist ega kondiitritooteid,» ütles Gameau. «Kogu suhkru sain nõndanimetatud tervislikest toitudest, nagu madala rasvasisaldusega jogurtid, müslibatoonid, hommikuhelbed, puuviljamahlad, spordijoogid. Neid kõiki annavad lapsevanemad sageli oma lastele, arvates, et need on tervislikud,» rääkis ta.

Näitleja avastas eksperimendi tulemusena, et peidetud suhkrutel on märkimisväärselt kahjustav toime füüsilisele ja vaimsele tervisele. Ta tarbis päevas kokku umbes 40 teelusikatäit suhkrut, mida on ainult natuke rohkem kui tarbib keskmine teismeline. Mehed ei tohiks toitudest saada kokku rohkem kui üheksa, naised kuus teelusikatäit suhkrut päevas.

Pärast eksperimenti külastas Gameau tohtrit ning selgus, et tal oli tekkinud maksa rasvumine ja tema vaimne tervis kuulutati «ebastabiilseks».

«Me ei ütle, et inimesed peaksid suhkrust loobuma, küll peaks kasvama teadlikkus peidetud suhkrute kohta,» lausus Gameau.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles