Kätekuivatusmasinad soodustavad bakterite levikut

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi võivad avalikes tualettruumides kasutatavad kätekuivatusmasinad soodustada märksa suuremat pisikute levikut kui kätekuivatuspaber.

Briti teadlased määrisid vabatahtlike kätele ohutuid baktereid, et simuleerida seeläbi kehvasti pestud käsi. Seejärel pidid vabatahtlikud kasutama kas kätekuivatuspuhureid, suure võimsusega kätekuivatusmasinaid või kätekuivatuspaberit, kirjutab WebMD.

Teadlased mõõtsid seejärel bakterite taset õhus ning leidsid, et mõlemat tüüpi kätekuivatajate ümbruses oli rohkem baktereid kui kätekuivatuspaberi hoidja juures. Kõige hullemaks osutusid kätekuivatusmasinad – neid ümbritsevas õhus oli bakterite tase 4,5 korda kõrgem kui puhurite juures ja 27 korda kõrgem kui kätekuivatuspaberi hoidja juures.

Samuti leidsid teadlased, et elektriliste kätekuivatajate juures püsisid bakterid päris kaua. Enam kui viis minutit pärast nende kasutamist oli alles 48 protsenti bakteritest ning neid leidus veel ka 15 minutit pärast kasutamist.

«Järgmine kord, kui kuivatate avalikus tualettruumis elektrilise kätekuivatajaga käsi, võite enda teadmata levitada baktereid. Samuti võite kokku puutuda teiste inimeste kätelt pärit bakteritega,» märkis uuringu juht Mark Wilcox Leedsi ülikoolist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles