Raseduse ajal võetud antibiootikumid võivad last mõjutada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse tervis võib sõltuda ka ema võetud rohtudest.
Lapse tervis võib sõltuda ka ema võetud rohtudest. Foto: MARINA PUSHKAR/PM/EMF

Columbia ülikooli hiljutise uuringu tulemustest selgus, et neil lastel, kelle emad tarbisid raseduse ajal antibiootikume, oli kuni seitsmenda eluaastani suurem risk rasvumiseks. Lisaks oli selleks suurem risk ka keisrilõikega sündinud lastel.  

Varasemad uurimused on näidanud, et varases lapsepõlves tarvitatud antibiootikumid tõstavad rasvumisriski, vahendab newsmaxhealth.com. Värske uuring on aga esimene, mille järgi tõstab ema teise või kolmanda trimestri ajal antibiootikumide tarbimine järglase rasvumisriski.  

Uurijad teavad, et antibiootikumid mõjutavad ema organismis elavaid mikroobe ning usuvad, et ema mikroobid võivad platsenta kaudu jõuda ka loote vereringesse. Värske uuring näitab, et neil bakteritel, kes meis elavad, on oluline roll tervise hoidmisel. Kui aga kasulikke baktereid jääb vähemaks kui kahjulikke, ei ole bakterite hulk kehas enam tasakaalus ning see võib põhjustada haigusi. Ema organismi kahjustavad bakterid liiguvad aga ka lapsele ning võivad tekitada järglasele erinevaid probleeme, näiteks tõsta rasvumisohtu.

Värskes uuringus jälgisid teadlased 436 ema ning nende lapsi, kuni järglased olid saanud seitse aastat vanaks. Raseduse teise või kolmanda trimestri ajal antibiootikume tarvitanud emade lastel oli 84 protsenti kõrgem risk olla seitsme-aastaselt ülekaalus, kui neil lastel, kelle emad neid kandes antibiootikume ei tarvitanud.

Keisrilõikega sündinud lastel oli rasvumise tõenäosus 46 protsenti suurem kui neil, kes sündisid loomulikul teel. Keisrilõikega sünni puhul väheneb bakterite kandumine emalt lapsele ja ka see häirib lapse bakterite tasakaalu samamoodi nagu ema antibiootikumide tarvitamine.

«See teema vajab edasisi uuringuid,» ütles teadlane ja Columbia ülikooli dotsent, epidemioloogia professor Andrew Rundle. «See uuring aitab meil mõista, et lapse tervise eest tuleks hakata varakult hoolitsema,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles