Juuksehoolduse ökonipid: savi ravib kõõma, aspiriin lisab läiget

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ökokosmeetikale üle minnes tuleks esmalt soetada šampoon, mis ei sisalda SLS-i ega silikoone.
Ökokosmeetikale üle minnes tuleks esmalt soetada šampoon, mis ei sisalda SLS-i ega silikoone. Foto: SCANPIX

Supermarketitest võib leida kümneid ja sadu juuksehooldusvahendeid, kuid rõhuvas enamikus sisaldavad need mineraale, parafiine, vaseliini, silikoone. Raahe ametikooli juuksuri eriala õpetaja Aija Rantasuo sõnul pole juustele ühtegi nendest kemikaalidest tarvis.

Näiteks tänu juuksehooldusvahendites kasutatavatele silikoonidele tunduvad juuksed küll peale šampooni või palsami kasutamist pehmed ja läikivad, kuid tegelikult moodustavad silikoonid juukse pinnale imeõhukese kile, mis õhku läbi ei lase, rääkis Rantasuo uudisteagentuurle STT.  See kile võib põhjustada nii liigset rasueritust kui ka juuste väljalangemist.

Ka paljud šampoonide koostisesse kuuluvad tugevatoimelised kemikaalid, näiteks SLS ehk Sodium Laureth Sulphate, võivad Rantasuo sõnul  põhjustada peanaha ärritust ja isegi juuste hõrenemist. Ka šampoonides ja palsamites kasutatavad värv-, lõhna- ja säilitusained võivad põhjustada nahaärritust ja kõõma.

Tugevatoimeliste kõõmavastaste šampoonidega pesemise asemel soovitas Rantasuo juukseid hoopis savimaskidega ravida. Savi puhastab juuksed ka šampoonijääkidest, stimuleerib juuksekasvu ja aitab kõõmast vabaneda. Tervete juuste puhul piisab juuste loputamisest leige veega, millele on lisatud savi ja tilgake õunaäädikat. Savi paneb juuksed paremini kasvama ja aitab kõõmast lahti saada. Mehed, keda ähvardab juuksekadu, võiksid aga enne sauna niisket sinisavi peanahale määrida ja siis veidi mõjuda lasta.

Juukseprobleemide korral tuleb savimaske teha korduvalt, sest juuste ravi võib kesta kuni pool aastat. Samas tuleks vahetada ka oma harjumuspärast šampooni ja palsamit.

«Looduslikele pesu- ja juuksehooldusvahenditele üleminekuga kaasneb sageli nn paranemiskriis. Kliendid helistavad ja kaebavad, et peanahk sügeleb. See on aga täiesti normaalne nähtus, sest peanahk uueneb,» kinnitas Rantasuo.

Juuksehoolduse kuus ökonippi:

1. Kõõmavastane juuksemask: Sega maitsestamata jogurtit mustikatega (vajadusel peenesta saumikseriga) ning masseeri saadud segu peanahka. Hoia maski juustel kümme minutit, seejärel pese juuksed nagu tavaliselt.

2. Heledate juuste tooni värskendamiseks pole neid vaja juuksevärvidega värvida-blondeerida. Loputa neid leige kummeliteega, kuhu on pressitud värsket sidrunimahla. Kel on tugevad terved heledad juuksed, võib neid pärast loputust kuivatada päikese käes viibides.

3. Külmpressitud päevalilleõli sobib suurepäraselt nii juuste kui naha eest hoolitsemiseks.

4. Ökoloogiliselt puhast loputusvedelikku, mis ühtlasi suleb juuksesoomused, saab ise valmistada õunaäädikast. Võta selleks üks osa äädikat ja üheksa osa vett.

 5. Väga kasulikud on juustele merevetikamaskid, mis puhastavad juustest isegi metallide jääke. Sega peotäis merevetikapulbrit liitri veega, lase keema tõusta. Kurna, määri saadud pudrutaoline segu soojana juustele. Hoia segu kümme minutit peas, seo ümber pea niiske käterätik.

6. Ka askorbiinhappel ehk C-vitamiinil juukseid puhastav ja juuksevärvi kirgastav toime. Eriti hästi sobib see heledatele juustele. Askorbiinhapet saab osta igast apteegist. Sega ravimi pakendi sisu veidikese toasooja veega ning  kanna juustele ja peanahale. Lase mõjuda viis kuni kümme minutit, seejärel loputa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles