Pereisa sai lootuse tagasi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähki põdedes langev elukvaliteet.
Vähki põdedes langev elukvaliteet. Foto: Panther Media

Vähiravifond «Kingitud elu» toetab Raplas elavat 46-aastast kolme lapse isa, kel diagnoositi kolm aastat tagasi pankreasevähk.

Mees vajab vähiga võitlemiseks 1700-eurost ravimit. Fondi toel saab ta osta esialgu ühe kuu ravimidoosi.

Patsiendil on kolm last ja üks lapselaps. Mehe üks poegadest ütles, et isa tervis halvenes, kui ta kuulis, et haigekassa ei ole ravi rohkem ette nähtud. «Tervist mõjutab ju ka see, mis inimesel peas toimub,» sõnas patsiendi poeg. «Meie lootustele tõmmati kriips peale. Kui aga arst ütles, et on veel üks kallis ravim, mis võib aidata, sai isa lootuse tagasi. Seda oli tema näost näha,» lisas ta.

«Võimatu on mõõta elamiseks kingitud päeva tähendust või väärtust. Ainuüksi toetuse andmine annab esialgu lootuse, mis sellise haiguse puhul on tegelikult parim ravim. Kui ravim toimib, siis on fondi panus väga tänuväärne,» rääkis patsiendi poeg. 

«Enesetunne on hea aga tervis aina halveneb, sest haigekassapoolse toetusega ravi enam pole,» rääkis patsient. «Praeguseks on ainuke lootus veel saadud ravim. Kuna edasist ravi pole endal võimalik täies mahus finantseerida on saadud toetus väga suur kingitus ja annab lootust haigus piiridesse saada,» ütles haige.

Fondilt abiga ostetud ravimit kasutatakse erinevate vähipaikmete raviks. Eestis seda rohtu ravimiameti andmetel seni müüdud ei ole. 

See ravim ei kuulu haigekassa kompenseeritavate keemiaravikuuride hulka ning seda ei lisata sinna ka 2015.aastal. Eesti Haigekassa põhjendab seda sellega, et ravimi toimet arstide taotletud sihtgrupile ei ole uuritud ning puuduvad ka võrdlusuuringud alternatiivsete raviskeemidega. Samuti vajab selgitamist ravimi toime võrreldes muude alternatiividega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles