Lugejate soovitusi kinnise nina korral

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnine nina võib olla ebameeldiv.
Kinnine nina võib olla ebameeldiv. Foto: Panther Media

Lugeja saadetud küsimus, kuidas saada lahti kuivast õhust tingitud ninakinnisusest, ajendas ka teisi lugejaid sel teemal sõna sekka ütlema. 

Osa lugejaid soovitavad panna magamistoa radiaatorile kuivama märg käterätik, samas kui teised ei pea seda meetodit piisavalt efektiivseks. «Minul aitas õhuniisuti, enne panin ka märja räti radiaatorile, aga see kuivab ruttu ära ja haiseb,» rääkis lugeja.

Ka teise lugeja sõnul kuivab märg rätik liiga kiiresti. «Rätik kuivad liiga kiirelt ära, kuigi ajutiselt see aitab. Veel aitab, kui ruumis on palju toataimi, radiaatori peale on pandud kandik või anum veega ja miks mitte ka pesukuivatamine toas,» rääkis lugeja, kel on enda sõnul samuti «kuiva» nina sündroom. Tal kaasnes kuiva ninaga sageli ka kurguvalu, sest kinnise nina tõttu tuli öösel suu kaudu hingata.

«Kui arvad, et õhk on kuiv, pane kohvikann ruumis keema natukeseks ajaks. Linnakorteris annab see küllalt niiskust,» ütles lugeja, kelle sõnul tasuks tekkinud auru ka sisse hingata.

Sarnast lahendust pakub probleemile ka teine lugeja. «Kui duši all käin on nina imeliselt puhas ja niiske. Soojaveeaur niisutab paari minutiga nina limaskesti ja igasugune kinnise nina probleem kaob umbes pooleks tunniks. Sama teeb ka aurusaun jms,» rääkis ta.

Kinnise nina tekkepõhjusena tõi mitu lugejat välja ka hallituse. «Olin kunagi sama probleemi käes, lõpuks selgus, et vana palkmaja hallituskohad tekitavad allergiat,» tõi üks lugeja näiteks. 

Samuti soovitatakse vaadata üle oma toitumine ning teha kindlaks, et ninakinnisuses ei ole seotud mõne teise põhjusega kui kuiv õhk.

Tartu kõrvakliiniku juhataja ja kõrva-nina-kurguarst Priit Kasenõmm soovitas lugejal kuiva õhu tõttu tekkinud ninakinnisuse vaevuste vastu võidelda kaht moodi: magades jahedamas, umbes 20-kraadise temperatuuriga ruumis ja kasutades õlisid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles