Testosteroon vähendab valutundlikkust

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Hormones & Behavior avaldatud uuringu järgi võimaldab kõrge testosterooni ja võimalik, et ka teiste androgeenide ehk meessuguhormoonide tase taluda rohkem valu.

See võib seletada, miks steroide tarvitavad sportlased end sagedamini vigastavad: androgeenid teevad keha hoiatavate valude suhtes vähem tundlikukuks, kirjutab ergo-log.com.

Princetoni ülikooli teadlased korraldasid eksperimente isaste varblastega. Varblased on tuntud selle poolest, et nad kaitsevad oma territooriumit sissetungijate eest üsna agressiivselt ning neil on kõrge testosteroonitase. Bioloogid seostavad testosterooni tavaliselt agressiivsusega, kuid teadlasi huvitas antud juhul rohkem seos testosterooni ja valu vahel. Varasemad uuringud on juba näidanud, et rotid, kelle keha ei tooda enam testosterooni, muutuvad valustiimulite suhtes tundlikumaks kui testosterooni tootvad rotid.

Teadlaste sõnul aitab sissetungijatega võitlemise puhul lisaks agressiivsusele ka see, kui sa tunned vähem valu. «Me korraldasime oma eksperimendi, et testida teooriat, mille kohaselt maskeerib testosteroon valuaistingu.»

Ning nende hüpotees leidiski kinnitust. Teadlased pumpasid varblased testosterooni täis ning siis asetasid katsealuste lindude jalad kuuma vette. Sama tegid nad ka nende varblastega, kes polnud lisatestosterooni saanud. Testosteroonigrupil võttis jalgade veest väljavõtmine oluliselt rohkem aega kui kontrollgrupil, mis tähendab, et nad talusid valu palju paremini.

Teises katses anti varblastele anti-androgeeni ATD ja flutamiidi kokteili. Anti-androgeenid tegid linnud valu suhtes ootuspäraselt tundlikumaks – nende mõju all olevad linnud võtsid jalad veest välja palju kiiremini kui kontrollgrupp.

Teadlased usuvad, et uuringutulemused peaksid kehtima ka inimeste puhul. «Ma ei kahtle selles, et testosteroonil võib olla ka inimeste puhul mõju valutundlikkusele,» ütles Roger Fillingim Gainsville’is asuvast Florida ülikoolist. Ta pakkus, et tugevate valude all kannatavatel meestel oleks abi testosteroonisüstidest, eriti siis, kui nad võtavad mingeid ravimeid, mis alandavad nende testosteroonitaset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles