Kolm nippi, kuidas pühadeaegset ülesöömist vältida

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste jõulupraad.
Eestlaste jõulupraad. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tallinna tehnikaülikooli toiduteaduse õppetooli dotsent Tagli Pitsi andis ERRi teadusportaalis kolm soovitust, kuidas pühadeaegset ülesöömist vältida.

- Mida rohkem erinevaid asju pakutakse, seda rohkem inimesed söövad. See tähendab, et kui laual on korraga näiteks ainult seapraad või verivorstid, kuid mitte kõik need koos ning lisaks veel näiteks hani, heeringas, kala vmt, on inimestel vähem ahvatlusi, mida maitsta ning nii jääb ka kõhupiinamine ära.

- Jõululauas ülesöömist aitab vältida see, kui igale inimesele serveeritakse kaunilt toit otse taldrikul – nii on võimalik inimesel maitsta mitut erinevat asja, kuid piiratud koguses (ehk lihtsalt öeldes puudub võimalus kõike natuke juurde võtta). Jutuajamise kõrval tasuks vältida pidevat näksimist, sest ülesöömine tekib tihti just mitme tunni vältel pidevalt manustatud toidust. Laual võiksid olla vaid suupisted, mis annavad vähem energiat – näiteks köögiviljakangid, vabalt saadaval võiksid lisanditest olla vaid toorsalatid.

- Joogiks tasuks pakkuda morsi-mahla-karastusjookide asemel puhast vett ning kindlasti tuleks piiri pidada alkoholi tarvitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles