Pleierid laastavad noorte kuulmist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte kuulmist ohustab peamiselt liiga valju muusika kuulamine.
Noorte kuulmist ohustab peamiselt liiga valju muusika kuulamine. Foto: SCANPIX

iPod’ide ja muude muusikapleierite populaarsus on kaasa toonud selle, et kuulmiskahjustuse juhtumite arv on teismeliste seas viimase 20 aastaga ligi kolmandiku võrra tõusnud.

Viie aasta eest kannatas iga viies USA noor mingit tüüpi kuulmisprobleemi käes, kirjutab Daily Mail.

Seda on 30 protsendi võrra rohkem kui aastatel 1988-1994, tõdevad uurijad. Peamiselt ohustab noorte kuulmist valju muusika, mida enamasti kuulatakse kõrvaklappidega.

Tulemused saadi Bostonis korraldatud uuringust, milles analüüsiti kaht andmebaasi nägemaks, kas noorte kuulmisprobleemidesse puutuvas on viimase 20 aasta jooksul midagi muutunud.

Enamikku juhtumitest võib kirjeldada leebeloomulistena, kuid aja jooksul on suurenenud tõsisemate kahjustuste hulk. Sagedamini tabab kuulmiskahjustus tüdrukuid ja vaesuses elavaid noori.

USA probleemid pole tundmatud ka siinmail: Euroopa Komisjon on hoiatanud, et kümnendik praegustest kolmekümneaastastest peab hakkama järgmise kümne aasta jooksul kuulmisaparaati kandma, sest on oma kõrvu pleierist liiga valju muusika kuulamisega kahjustanud.

Uuringute põhjal kuulab enam kui 90 protsenti USA ja Euroopa noortest kõrvaklappidest muusikat. Sageli tehakse seda maksimaalse helivõimsusega ja mitu tundi päevas.

Asjatundjad soovitavad aga 60/60 reeglit järgida: pleierit ei tohiks kuulata valjemini kui 60-protsendilisel tasemel täisvõimsusest ja mitte kauem kui 60 minutit päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles